Cam asa se vand avioanele: Cehii anunta primul client pentru L-39NG

Read Time:4 Minute, 6 Second

Eterna dilema romanilor, cum se vand avioanele de lupta, si-ar putea gasi un raspuns in… Cehia, tara in care producatorul Aero Vodochody a gasit recent primul client pentru „noile” L-39NG.

Inainte de comentarii, haideti sa vedem despre ce este vorba in stire.

Aero Vodoghody dezvolta de ceva ani L-39NG, un urmas al legendarului avion reactiv de antrenament avansat ce a fost produs in aproape trei mii de exemplare. NG-ul vine cu un motor nou, modern, puternic si economic, avionica noua, totul in aceeasi „caroserie”.

Poate fi comandat ca avion nou construit sau ca si pachet de upgrade pentru aparate L-39 aflate in serviciul diversilor utilizatori. Dupa ani intregi de munca la acest proiect, Aero are doua prototipuri. Primul este dezvoltat dintr-un Albatros clasic, iar al doilea a fost construit practic de la zero, efectuand primul zbor in decembrie 2018.

Recent, cehii au anuntat ca au gasit si primul client, insa acest gasit este o exagerare si va explic imediat de ce. Anuntul oficial spune ca LOM Praha, companie de stat din Cehia, a semnat un contract pentru achizitionarea a patru avioane L-39NG noi-noute. Aparatele si suportul pentru mentenanta timp de zece ani costa 1,1 miliarde de coroane cehe, adica 43 de milioane de euro. Fara TVA. Simplut, ne ducem la un pret de cam 10 milioane de euro per avion.

Acum sa va spun de ce este exagerat acest anunt. LOM Praha este compania de stat ce asigura pregatirea practica a viitorilor piloti militari cehi. Acordul dintre aceasta companie si Aero pentru L-39NG fusese anuntat de prin 2015, de cand s-au inceput serios lucrarile la acest proiect. Pe langa necesitatea avioanelor noi, LOM avand mai multe L-39C clasice ce urmeaza sa fie scoase din serviciu in 2-3 ani, este si o mana uriasa de ajutor intinsa de stat celuir mai mare producator aero din tara.

O comanda ferma inseamna locuri de munca asigurate pentru cativa ani, inseamna certitudinea intrarii in serviciu a acestui nou tip de avion si inseamna incredere pentru alti potentiali clienti.

Se discuta deja un contract ferm intre Aero si RSW Aviation, o companie privata americana, pentru 12 aparate L-39NG si modernizarea altor sase L-39C. Se discuta si cu portughezii Skytech pentru zece NG-uri, dar si cu guvernul Senegalului pentru alte patru aparate. Toate sunt negocieri mai mult sau mai putin avansate, dar fara contracte ferme semnate pana acum. Pentru ca, asa cum va spuneam, primul acord este cel anuntat acum cu LOM Praha.

Bun, haideti sa revenim putin la noi. Stiu ca foarte multi dintre voi, cei care ne cititi, va intrebati daca nu se poate face ceva asemanator si cu IAR-99 al nostru. Raspunsul simplu este ca nu.

In primul rand, Avioane Craiova nu se afla in niciun caz in situatia celor de la Aero Vodochody. De la caderea comunismului, cehii au lucrat destul de intens pe platforma L-39 si au scos cel putin trei versiuni majore. Au avut un L-59 Super Albatros, un fel de IAR-99 Soim, cu mentiunea ca ei au umblat si la motorizare, un L-159 ALCA, practic un aparat nou dezvoltat cu sprijin american si, acum, NG-ul. La noi, IAR-ul 99 a fost modernizat la nivel de avionica alaturi de Elbit in anii ’90 si… cam atat!

Se tot vorbeste de un an si mai bine despre un nou proiect de upgrade, un Super Soim, insa nu exista nimic concret.

Ce voiam sa va spun este insa altceva. Cehia, spre deosebire de Romania, a invatat lectia capitalismului. Statul stie ca trebuie sa isi ajute companiile sa traiasca si sa se dezvolte. Comanda facuta de stat pentru primele L-39NG inseamna siguranta si incredere. Siguranta pentru producator, ca are un contract in derulare si linistea de a negocia altele, dar si increderea clientilor externi intr-un produs deja achizitionat de cineva. Pentru ca nimeni nu vrea sa fie primul client.

La noi, statul n-a stiut sa sprijine Avioane Craiova atunci cand compania putea conta pe piata externa, a intarziat, prin lipsa unui angajament, dezvoltarea unui IAR-99 depasit la nivel de echipamente si astfel a fost pierdut trenul.

In momentul de fata, un Super Soim dotat cu avionica moderna si, eventual, cu un motor cat de cat modern, ma tem ca n-ar putea face fata pe piata. Industria noastra nu este capabila sa produca la nivel inalt si sunt sanse mici ca pretul sa fie competitiv. Vedem, iata, ca Aero scoate un L-39NG nou-nout pe la 10 milioane de euro. Ma indoiesc teribil ca un Super Soim remotorizat ar iesi mai ieftin si chiar daca ar face-o, n-ar fi cu mult.

Ori clientii vor prefera intotdeauna un producator cu aproape trei mii de avioane fabricate si livrate in dauna unuia cu 25.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Cam asa se vand avioanele: Cehii anunta primul client pentru L-39NG

  1. Stati putin!Eu sunt nitel suparat pe cehi,au bagat totul nou intr-o „caroserie veche”!.Au cumva impresia ca daca au vandul candva 3000 buc in stil vechi,istoria se repeta?Poate nu stiti,dar vechiul RDG trebuia sa devina un mare furnizor de tehnica de aviatie.Au avut si un mare constructor,mostenit de la Junkers,Brunolf Baade:
    http://hugojunkers.bplaced.net/baade-veb-flugzeugbau-160-178.html
    Legat de romani,sigur oarece comunicare n-ar strica,am vazut ca la INCAS se fac angajari,se dau examene foarte grele.Pai pt. ce?

    1. Alta e logica in spatele „caroseriei vechi”. NG-ul a fost conceput initial ca si kit de upgrade pentru Albatrosul clasic. Se facea RK, se prelungea resursa si apoi NG-uia avionul si aveai trainer modern cu costuri minime. Apoi s-au gandit ca il pot face si avion nou pentru clientii aia care n-au avut Albatrosul in serviciu, dar care ar vrea un trainer reactiv relativ accesibil. Are logica ce spun ei.

      Cat priveste INCAS-ul, cred c-ar trebui sa stii ca TD-ul lor, demonstratorul, nu are nicio legatura cu Super Soimul anuntat de MApN. Cam asa se lucreaza in Romania 🙂

    2. Istoria nu trebuie sa se repete. Nu stiu daca toti producatorii adunati pot vinde 3000 de avioane.
      Oricum o dai sunt in avantaj, au 3000 de posibile avioane pe care pe pot upgrada sau avioane noi, la bani putini. Pe piata au drept competitor M345, restul sunt in alta liga.

  2. L-39 a avut o piata (nu mai conteaza istoria), nu putem compara sub nici o forma cu IAR-99.
    Super Soim va fi doar o alta avionica si atat, nici nu stiu de ce va fi nevoie de ea cand era buna cea de la Soim. Sigur, cele Standard trebuie aduse la nivelul Soim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post F-35 este operational in Marea Britanie si va zbura in misiuni alaturi de Eurofighter Typhoon
Next post Croatia a anulat contractul pentru achizitia de F-16. De ce a picat afacerea cu Israelul?