Boeing prezinta noul concept de aripa pentru avioanele viitorului

Boeing a prezentat recent cel mai nou concept Transonic Truss-Braced Wing (TTBW) destinat avioanelor de pasageri ale viitorului.

Specialistii care lucreaza la acest proiect sustin ca acest tip de aripa va permite efectuarea zborurilor la inaltimi mai mari si va aduce o eficienta aerodinamica fara precedent la vitezele de 0.8 Mach.

Secretul noului design consta in faptul ca aripile vor fi extrem de subtiri si extem de lungi, urmand a se plia atunci cand aparatele sunt pe sol.

Va exista si un al doilea set de aripi ce va avea rolul de a sustine aripile principale atunci cand acestea vor fi extinse.

Asa cum spuneam, in momentul de fata vorbim despre un concept, insa acesta nu ar putea fi atat de departe de realizare pe cat ne-am putea imagina.

Boeing a introdus recent pe noul B-777X aripile al caror varf se pliaza atunci cand avioanele sunt la sol, astfel ca primii pasi in directia aripilor pliabile a fost facut.

De notat este si faptul ca producatorul american lucreaza la concept alaturi de specialisti din cadrul NASA de aproape un deceniu, iar ultimele teste din tunelul aerodinamic au fost efectuate la NASA Ames Research Center.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
albert Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
albert
Guest
albert

Ma intreb cate grade pot fi pliate aripile care sustin motorul?Si parca conceptul general mi se pare cunoscut:
https://www.jetphotos.com/photo/8657962

albert
Guest
albert

Plierea aripilor n-ar fi ceva nou,a fost studiat destul de militari la avioanele cu geometria variabila.Dar vor si aripa subtire din composite care singura nu poate sustine motorul si atunci au nevoie de aripa de sprijin.Aici cred ca e problema,ca ultima e fixa.