Motodeltaplan prabusit la Arad: Pilotul nu avea licenta, aparatul neinmatriculat

Anchetatorii au stabilit că pilotul care a murit, sâmbătă seară, după ce s-a prăbuşit cu motodeltaplanul în judeţul Arad nu deţinea licenţă de zbor, aparatul nu era înmatriculat, iar concluziile preliminare sunt că bărbatul a făcut o eroare de pilotaj.

Potrivit procurorului care investighează cazul, Cristian Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, “cauza cea mai probabilă a producerii accidentului aviatic este eroarea de pilotaj”.

“Din primele investigaţii rezultă că pilotul nu avea licenţă de zbor pentru acest tip de aparat şi nici nu înmatriculase acest motodeltaplan la Aeroclubul României, conform procedurilor”, a declarat procurorul Lazăr.

El a spus că pilotul mort contactase, zilele trecute, personal calificat din cadrul Aeroclubului Arad pentru a învăţa să piloteze motodeltaplanul, un model nou pe care l-a achiziţionat recent.

“Se pare că a comis erorile de pilotaj în timp ce încerca să înveţe singur manevrarea aparatului. A pierdut controlul motodeltaplanului şi s-a prăbuşit de la o înălţime de aproximativ 50 de metri”, a declarat procurorul.

Anchetatorii au vorbit cu martori ai accidentului aviatic, între care turişti polonezi, unul fiind chiar pilot.

Primarul oraşului Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan, declara, sâmbătă seară, că pilotul mort îi era rudă şi că acesta avea o experienţă de zece ani de zbor cu motodeltaplanul, de când şi-a cumpărat un astfel de aparat de zbor motorizat.

Primarul declara că pilotul deţinea autorizaţiile necesare, inclusiv de la Primărie şi de la Autoritatea Aeronautică, şi că martorii i-au spus că motorul motodeltapalnului s-a oprit în aer, la o distanţă de câţiva zeci de metri de sol.

Referitor la declaraţiile anchetatorilor potrivit cărora pilotul nu avea licenţă de zbor şi aparatul nu era înmatriculat, edilul a declarat, duminică după-amiază, că, din punctul de vedere al Primăriei, pilotul era în legalitate.

“Noi i-am eliberat toate documentele legale, ca primă etapă spre obţinerea autorizărilor de la Bucureşti. Avea experienţă de zbor doar că şi-a cumpărat un deltaplan nou şi pe acesta nu ştia să-l piloteze. Vechiul deltaplan deţinut era înmatriculat”, a spus primarul.

Un motodeltaplan s-a prăbuşit, sâmbătă seară, pe un câmp de lângă oraşul arădean Chişineu-Criş, la câteva sute de metri de la ieşirea din oraş spre Oradea, chiar lângă sediul unei companii.

Martorii au sunat la Serviciul unic de urgenţă 112, iar o unitate SMURD şi un echipaj de descarcerare s-au deplasat la faţa locului.

Medicii sosiţi au încercat aproape o oră să-l resusciteze pe bărbat, fără succes însă. Pilotul se numea Ioan Adoc, avea 50 de ani şi deţinea inclusiv un aerodrom privat lângă oraşul Chişineu-Criş. Localnicii au spus că bărbatul efectua un zbor de agrement, fiind o activitate obişnuită la sfârşit de săptămână pentru acesta.

MEDIAFAX

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Este MOTODELTAPLAN:) inteleg sa copiezi informatia insa…in calitate de cunoscator al acestui domeniu ai putea macar acest aspect sa il indrepti si sa nu raspandesti mai departe aiurelile celor de la stiri

    • Ai dreptate, dar pana la un punct. In momentul postarii primei stiri pe site, era deltaplan… nici macar SMURD-ul nu ajunsese la fata locului.

      Cea de-a doua este o greseala si mi-o asum, motiv pentru care am si modificat.

      Cat despre copiatul informatiei, chestia asta se cheama preluare atunci cand precizezi sursa si cand informatia este pe fluxul “liber” al agentiei. Copiere e atunci cand o iei si o postezi ca fiind a ta. De copiat m-am ferit mereu pentru ca lucrez in domeniu si stiu cat e de frustrant sa vad in alte publicatii materiale “scormonite” si scrise de mine, doar semnate de altii.