Pilotii americani au reclamat probleme la avioanele Boeing 737 MAX 8 in urma cu luni de zile

Read Time:2 Minute, 18 Second

Pilotii americani au reclamat mai multe probleme aparute in timpul zborurilor cu aeronave Boeing 737 MAX 8 in urma cu luni de zile, cu mult timp inaintea tragediei de duminica. Avertismentele acestora au fost insa ignorate de autoritatile din Statele Unite.

The Dallas Morning News scrie ca mai multi piloti de 737 MAX 8 au utilizat o platforma care le permite sa inregistreze astfel de incidente fara teama de repercusiuni, numele sau compania pentru care lucreaza fiind secretizate.

Un capitan de MAX 8 acuza pregatirea deficitara a echipajelor, el sustinand ca manualul avionului este „inadecvat si aproape criminal de insuficient”. In total sunt cinci plangeri identificate in baza de date referitoare la MAX 8, vizat fiind sistemul MCAS – Maneuvering Characteristics Augmentation System, cel care intervine inclusiv peste comenzile manuale ale pilotilor in anumite momente.

Pilotii reclama faptul ca, in curse ce au avut loc in octombrie si noiembrie 2018, au fost nevoiti sa gestioneze situatii in care avioanele au intrat in picaj fara a primi aceasta comanda.

Dupa ce a reclamat un astfel de incident, un pilot a scris ca i se pare de neconceput faptul ca operatorii aerieni si autoritatea aeronautica au decis sa ii puna la mansa fara un program de pregatire adecvat si fara a le aduce la cunostinta faptul ca exista sisteme complet diferite fata de variantele mai vechi ale lui 737.

Chiar daca exista aceasta platforma pe care pilotii pot inregistra reclamatii, FAA – Federal Aviation Administration – nu colecteaza si nu analizeaza aceste date pentru a corecta anumite probleme.

Statele Unite au decis sa pastreze operationale avioanele Boeing 737 MAX 8, asta desi majoritatea utilizatorilor acestui tip de aeronava au hotarat sa suspende toate zborurile pana la clarificarea situatiei.

Producatorul american este asteptat sa vina cu un update de soft pentru 737 MAX si este de asteptat ca problema MCAS sa fie corectata. De asemenea, este de asteptat ca operatorii aerieni sa initieze programe de pregatire pentru echipajele de MAX-uri, urmand a se insista mai ales pe rezolvarea cazurilor grave, ce pot duce la tragedii.

Maneuvering Characteristics Augmentation este un sistem dezvoltat de Boeing pentru seria MAX care permite computerului sa intervina peste pilot pentru a corecta inclinarea avionului. Acest sistem a fost dezvoltat pentru ca pe avioane au fost montate motoare mai mari, iar centrul de greutate a fost modificat fata de variantele mai vechi. Prin urmare, o inclinare a avionului prea mare poate duce la pierderea vitezei si la angajare, astfel ca sistemul MCAS intervine pentru a „impinge” in jos botul avionului, evitand pierderea de viteza. Defectiunea senzorilor sistemului, care pot transmite informatii eronate, ar putea determina computerul sa puna aeronava in picaj, iar echipajul slab pregatit pentru astfel de situatii nu poate interveni.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
psycho

înghesuiți yankeii de data asta.
airbus îsi freaca mâinile.

Rãdulescu Marius

Interesant articolul…daca este adevarat atunci Boeing si FAA sunt adevarati criminali. Un mic feedback la articol: se face confuzie intre inclinare si tangaj (bank angle si pitch angle) si intre vrie si angajare.

Previous post Realimentare in aer cu avioanele F-16 ale Escadrilei 53
Next post Boeing 737 MAX, oprit de la zbor in SUA si Canada
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x