Un avion proaspat iesit din reparatii a devenit “incontrolabil” in timpul zborului. Aterizare de urgenta in Portugalia

Un avion Embraer ERJ-190LR apartinand companiei Air Astana a devenit “incontrolabil” in timpului primului zbor efectuat dupa ce a iesit din reparatii.

Incidentul, care a fost rezolvat cu bine in cele din urma, s-a petrecut in Portugalia.

Pe scurt, povestea este cam asa: Embraer-ul fusese trecut prin C check la OGMA, iar duminica urma sa efectueze un zbor pana in Minsk, Belarus, prima etapa a transferului spre Astana; la putin timp dupa decolarea de pe aeroportul Alverca ascensiunea s-a oprit brusc, dupa care a fost reluata.

A urmat o adevarata cursa de roller coaster, aparatul efectuand mai multe manevre deloc specifice, de la viraje stranse, la ascensiuni sau picaje, totul “condimentat” cu variatii destul de mari ale vitezei.

Comandantul a transmis la un moment dat ca a pierdut aparatele de bord (a se intelege ca acestea erau nefunctionale) si ca se gandeste sa abandoneze aeronava. Doua F-16 ale Fortelor Aeriene Portugheze au fost ridicate in aer pentru a escorta si asista Embraer-ul.

In cele din urma, o parte a intrumentelor si-au revenit, iar echipajul a reusit sa puna avionul in siguranta pe pista aeroportului Beja.

La bord se aflau cei doi piloti si patru ingineri de bord, zborul fiind unul tehnic, fara pasageri.

Daca incidentul a fost rezolvat excelent, fara victime, nu avem insa un raspuns la intrebarile “ce s-a intamplat?” si “cum e posibil sa se intample una ca asta dupa reparatie?”

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Petre Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Petre
Guest
Petre

Sa fie ceva similar cu Quantas Flight 72 ? Erori de tot felul la computer cauza gasita cu datele eronate de la air data inertial flight unit catre computerele care controleaza aeroplanul.

E naspa daca toate in ziua de azi sunt comandate de computer, softul cu senzorii si suprafetele de comanda trebuie sa funcrioneze brici altfel, dar aeroplan iesit recent la teste nu am mai auzit.