Campia Turzii ar putea deveni (si) baza de operatii pentru dronele americane

Foto: Valerie Insinna/ Defense News
Baza Aeriana Campia Turzii ar putea fi utilizata de americani pentru dronele MQ-9 Reaper.

Publicatia Defense News a scris recent ca Statele Unite au finalizat o investitie de 950 de mii de dolari intr-un hangar amplasat la Campia Turzii ce poate gazdui drone MALE – medium-altitude, long-endurance.

Singurul aparat fara pilot MALE din inventarul USAF este drona MQ-9 Reaper.

La nivel oficial, USAFE – Fortele Aeriene Americane din Europa – au sustinut ca nu speculeaza pe tema posibilelor miscari de avioane in teatrele aliate ceea ce inseamna ca n-au confirmat informatia, dar nici nu au negat-o.

Sursa initiala a mai scris ca noul hangar poate fi utilizat si de avioanele americane ce sunt rotite periodic pe Campia, de regula A-10 si F-15, dar as vrea sa ma leg de altceva.

La inceputul verii, americanii au mutat drone Reaper in Grecia, la Larisa. Temporar, potrivit unui anunt oficial, cata vreme o baza nenumita din Africa era modernizata.

Tot atunci au aparut vesti destul de clare despre intentia americanilor de a-si muta, usor-usor, o buna parte din echipamentele pe care le au pe Incirlik, in Turcia, pe continent dupa crizele de personalitate ale lui Tayyip.

Asa ca, si acum speculam, investitiile americane de la Campia ar putea reprezenta o parte a planului de relocare a USAF de pe Incirlik. Pentagonul si Washingtonul preseaza Turcia sa se decida asupra viitorului ei de partener american, iar daca Tayyip se duce in continuare pe panta autocratiei, se va lua serios in considerare plecarea de pe Incirlik.

Nu vor veni cu nucleare pe Campia sau pe MK, dar o parte dintre echipamente vor ajunge cu siguranta si pe la noi prin curte.

Mai e insa mult pana acolo si ramane de vazut daca se va intampla sau nu asa ceva.

7
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
LanceRmihaistoianEroul BulaPawlyk Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Pawlyk
Guest
Pawlyk

Orice s-ar intampla investitia e serioasa si nu cred ca americanii fac lucruri spumpe fara un scop, 950 de milioane de dolari nu-s deloc putini.

Eroul Bula
Guest
Eroul Bula

Poate n-ar fi rau sa mai verificati o data cifrele. 950 milioane $ pentru o hala mi se pare foaaaaarte mult.

Pawlyk
Guest
Pawlyk

Si mie sincer dar asta e suma ce apare pe defensenews. Poate ne vom lamuri mai tarziu daca e suma reala sau e vreo gogoasa. La 950 de mil e Deveselu 2.

Pawlyk
Guest
Pawlyk

Si din ce citesc prin alte parti, inclusiv alte articole de pe defensenews, cele 950 de mil sunt…950 de mii pt hangar. https://www.defensenews.com/air/2018/08/27/us-air-force-tests-base-in-a-box-in-poland-to-prep-for-future-wars/ https://www.defensenews.com/air/2018/08/27/in-its-bid-to-counter-russia-us-air-force-to-spend-40m-on-romanian-air-base/ , vreo 40 de milioane in total.

mihaistoian
Guest
mihaistoian
mihaistoian
Guest
mihaistoian

Astazi, in jurul orelor 11.30, cel putin un F-15 a evoluat deasupra Lacului Vidraru timp de 3-5 minute. Din pacate, am zarit unul din avioane 2 secunde, eram undeva la jumatatea drumului spre coada lacului sub arboret, dar sunetul motoarelor era fantastic, exact ca la trecerile de la BIAS