Israelul vrea avioane de antrenament. Unde e IAR-99?

Dupa Polonia, si Israelul a anuntat ca va achizitiona in perioada urmatoare mai multe avioane reactive pentru antrenamentul avansat al pilotilor Fortelor Aeriene, aceasta piata devenind, iata, una destul de mare in ultima vreme. Din pacate pentru noi, in cursa aceasta conteaza americanii si italienii, Soimul romanesc suferind teribil desi ar fi putut fi macar comparabil cu adversarii vestici.

Solicitarea oficiala se pare ca va fi lansata de israelieni la inceputul lunii august, pentru ca selectia sa fie facuta in primavara anului viitor.

Cine sunt principalii competitori? Pai aici e foarte simplu, sunt singurele doua aparate de acest tip care conteaza pe piata in momentul de fata: Alenia Aermacchi M-346 si Korea Aerospace Industries/Lockheed Martin T-50.

Cei care fac eforturi considerabile sunt americano-coreenii, care par de-a dreptul disperati sa vanda T 50-ul, asa ca au lasat mult din pret pentru israelieni, oferta lor fiind aproape egala cu cea a italienilor.

In timp ce altii se bat pe comenzi, Soimul nostru ramane doar in dotarea Aviatiei Romane, sub-motorizat, fara un radar si fara perspective, mai ales daca ne gandim la perspectiva infricosatoare a unei noi crize financiare.

One thought on “Israelul vrea avioane de antrenament. Unde e IAR-99?”

  1. Lobby-ul pentru IAR-99 trebuia facut imediat dupa Revolutie, cand era un avion nou. L-am plimbat pe la cateva saloane si cam atat, din cate stiu eu numai in static display-uri, asa ca sa nu ne miram ca nu-l vrea nimeni. Daca am fi pus la treaba toate fufele pe tocuri si toti baietii cu ochelari in camasa roz de care dispune Romania – botezati specialisti in marketing si pe care cand ii auzi vorbind ai zice ca ei au inventat si comertul si reclama – atunci poate am fi obtinut ceva. Oricum, T-50 si Alenia sunt din cate stiu eu supersonice, asa ca se prea poate ca Soimul nostru sa nu corespunda cererii. Filipinezii parca se mai interesau de el, din cate stiu eu. Oare ce se mai aude?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.