Polonia ar putea cumpara avioane F-35. Pe lista mai sunt Eurofighter, Super Hornet sau F-16

Foto: Airman 1st Class Alexander Cook
Polonia ar putea cumpara avioane F-35 Lightining II. Aparatul de generatia V va fi oferit autoritatilor de la Varsovia dupa ce programul de achizitie Harpia va fi demarat oficial.

Pe lista avioanelor de lupta propuse polonezilor se mai afla Eurofighter Typhoon, F/A-18 Super Hornet, F-15 Eagle si F-16, in cea mai moderna versiune, Block 70/72.

De la inceput trebuie sa va spun ca nu exista oferte oficiale. Asta pentru ca Polonia a pus programul de achizitie pe hold din cauza problemelor financiare. Prin urmare, in momentul de fata suntem la nivelul in care polonezii au anuntat ca vor avioane moderne de lupta, iar producatorii si-au manifestat intentiile.

Astfel, cu ocazia expozitiei MSPO, de la Kielce, mai multe companii foarte mari au prezentat optiunile de principiu pentru polonezi.

Lockheed Martin a anuntat, prin vocea vicepresedintelui Ana Wugofski, ca astepta ca Polonia sa solicite formal un RfI, precizand ca aceasta companie este gata sa ofere F-35 Lightning II sau F-16 Block 70/72, in functie de solicitarile pe care cumparatorii le vor avea.

Boeing vrea de asemenea sa se implice, avand la capitolul propuneri de principiu F/A-18 Super Hornet si F-15 Eagle. Variantele depind, de asemenea, de ceea ce vor dori polonezii de la viitorul avion de lupta.

Italienii de la Leonardo vor si ei sa se implice, propuna d Eurofighter Typhoon noi-noute si in cea mai moderna varianta, plus acorduri de colaborare industriala si integrare de componente locale pe aparate.

Singurii care nu au comentat o posibila implicare in acest program sunt suedezii de la Saab, insa ar fi de asteptat ca si ei sa vina cu Gripen E.

Polonia isi propune prin programul Harpia sa inlocuiasca flotele de avioane MiG-29 Fulcrum si Su-22 Fitter.

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
CezarPetreJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Păi cine a mers pe F-16,o să ia F-35,așai trendul. Polacii,întotdeauna au jinduit după F-35. Ciudat este faptul, că pe lista asta, nu este Rafale. Probabil datorită faptului,că franțuzii le-ar fi băgat pe gît vreo 40.000 de imigranți.

Petre
Guest
Petre

Am auzit bine, cica toate ex-sovieticile anticele doamne (batrane si dezmembratele) rusesti puse pe HOLD, deci si-au furat singuri caciula cu ele, modernizari, smecherii cu cocarde cat mai personalizate, e vb. desigur: atac la sol SU-20/22 si fighterul MIG-29-le, deci au ramas cu 30 zi ceva bucati de F*16 operationale, grea viata in aparare, sper macar la noi sa avem bafta cu SH-urile,

Cezar
Guest
Cezar

De ce Rafale e scos din ecuatie in momentul dre fata?

Jap
Guest
Jap

Rafale nu-i pe listă,pt că franțuzi le-ar fi băgat pe gît polacilor,40.000 de imigranți.