Primul pilot turc a zburat cu F-35

La finalul lunii august primul pilot al Fortelor Aeriene Turce (Türk Hava Kuvvetleri) inclus in programul F-35 a zburat cu avionul de generatie V.

Zborul a avut loc in data de 28 august la baza aeriana Luke, din Statele Unite, acolo unde se afla, de altfel, avionul receptionat de turci nu cu mult timp in urma.

Va amintiti probabil ca am scris de mai multe ori despre problemele pe care turcii le au cu programul de achizitie si cum acesta din urma este blocat de presedintele Statelor Unite.

Ei bine, blocajul este unul provizoriu, de numai trei luni, perioada in care americanii vor decide daca Turcia este un aliat ce poate primi arme de ultima generatie.

In aceste trei luni livrarile de avioane F-35 sunt suspendate, insa programul de pregatire a personalului continua. Asta pentru a nu avea intarzieri in cazul in care americanii vor hotari totusi sa vanda F-ul 35 Turciei.

Prin urmare, primul pilot turc ce face trecerea pe avionul de generatie V a si efectuat un prin zbor cu aparatul, iar programul continua.

Acest prim zbor nu inseamna nici ca sanctiunile americane au picat pentru ca, asa cum va spuneam, o decizie ar trebui luata pana la finalul acestui an. In momentul de fata, intentia ar fi de scoatere a Turciei din programul F-35 pentru ca presedintele tayyip nu a renuntat la intentia de a achizitiona sistemele S-400 din Rusia.

Pilotul, pentru ca am vorbit destul despre politica, este maiorul Halit Oktay. Acesta se afla in Statele Unite, pe baza aeriana Luke, din luna iunie a acestui an pentru a face trecerea pe F-35, program estimat sa dureze un an de zile.

Alaturi de el se mai afla un pilot turc, este vorba despre maiorul Mustafa Onur. Cei doi ar urma sa aduca primele F-uri 35 in Turcia, pe baza aeriana Matalya, anul viitor, daca blocajul american va fi inlaturat, si vor fi primii instructori turci pe acest tip de avion.

Atat maiorul Oktay, cat si maiorul Onur au ajuns in acest program dupa ce au zburat destul mult F-ul 16.

5
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

De precizat,turcaleţii se află acum în primul lot de 30 din cele 100F-35 pe care le vor. Primele 6F-35,trebuie primite pînă la finalul lui 2020,iar restul de 24,pînă la finalul lui 2024. Din primele 6F-35,4 vor rămîne în SUA,pt a se pregăti piloți turci. Toate aceste sînt scrise în contract,rămîne de văzut ce se va întîmpla peste 80 de zile. Că tot vorbim de turcaleţi: 1) luna asta zboară pt prima dată elicopterul T 625. 2) turcii lucrează la un nou avion,de antrenament și pregătire pt a trece pe F-35,numit Hurjet. 3) cu experiența avută cu F16 și partener în… Read more »

Jap
Guest
Jap

Hurjet-ul va zbura pentru prima data in 2024, datorita sanctiunilor economice, normal trebuia sa zboare in 2020.

Jap
Guest
Jap

TF/X,este programul turcesc pt un avion de gen. 5. Acum este în stadiul de proiect,mult mai avansat față de celelalte țări la care lucrează la avioane de gen.5 : KF/X,TEMPEST,SCAF,etc. Turcaleți i-au invitat pe ivanii să adere la TF/X,În acelaș timp ivanii i-au invitat pe turci ,să adere la Su-57,să vedem cum o să se termine.