Serbia continua programul de modernizare a avioanelor Super Galeb

Serbia va continua programul de modernizare a avioanelor de antrenament avansat si atac usor Soko G-4 Super Galeb.

Anuntul a fost facut in ultimele zile ale lui 2018 de catre ministrul Apararii de la Belgrad, Aleksandar Vulin, aceta evitand insa sa ofere si alte detalii despre program.

Cea mai noua varianta de Super Galeb, ce poarta denumirea G-4MD, a fost prezentata oficial in primavara anului trecut, in cadrul Southeast Europe Aviation Summit (SEAS) ce a avut loc in martie 2018 in Belgrad.

Potrivit proiectului, viitorul Super Galeb va beneficia de un sistem de avionica modernizat, plus sisteme de navigatie si atac integrate.

Se doreste si cresterea capacitatii de incarcare a avionului, precum si integrarea unor noi tipuri de armament. De asemenea, Super Galeb G-4MD ar urma sa primeasca inclusiv capabilitati aer-aer prin integrarea unei rachete AA.

Planurile sarbilor sunt, asa cum vedem, foarte mari si ramane de vazut cat vor putea realiza din ele. Ce voiam sa subliniez e insa altceva si nu pot sa nu fac o comparatie cu ce e pe la noi.

Astfel, in timp ce fostul ministru al Apararii de la Bucuresti vorbea despre un program Super Soim tinut la secret pentru IAR-99, nestiind ce anume ar presupune modernizarea IAR-urilor 99, sarbii isi fac planurile publice.

De ce e important acest lucru? Pai, in primul rand pentru ca publicarea planurilor inseamna si asumarea lor. Sarbii isi asuma programul acesta de modernizare, pe cand noi, vorbind doar vag despre el si fara a sti cu certitudine ce presupune, ne alintam si, probabil, nu realizam nimic.

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
albertLanceRTitus Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Titus
Guest
Titus

Domnule Ionescu sarbii mai au un motiv pentru care fac publica aceasta intentie a lor si anume aceea ca ei au vandut avioanele lor de scoala/atac usor unor piete externe si deci asteapta sa vada si intersul acestor clienti in a moderniza avioanele ce le au in dotare. Noi am incercat sa vindem aceste avioane si am fi avut
si succes daca americanii la un moment dat nu se opuneau…dar asta e alta discutie….

Cu stima
Titus

albert
Guest
albert

Eu cred ca produsul modernizat va fi o treapta spre un avion principial nou.Ca sarbii inoveaza, un exemplu,azi a avut loc o parada cu vedeta terestra”DESPOT”