Slovacia isi pune singura piedica in achizitia de F-16

Ceea ce parea o achizitie sigura, cumpararea de catre Slovacia a 14 avioane de lupta F-16 Fighting Falcon in cea mai noua si moderna varianta, Block 70, se transforma intr-o mica telenovela.

Vineri, 30 noiembrie, ministrul Apararii de la Bratislava, Peter Gajdos, a transmis ca negocierile cu partea americana s-au incheiat si ca a semnat Letter of Offer and Acceptance (LOA) cu privire la aceasta achizitie.

Numai ca premierul Peter Pellegrini a reactionat cateva ore mai tarziu anuntand la acordul nu este valabil deoarece lipseste semnatura ministrului de Finante.

“Premierul Pellegrini considera ca acordul privind achizitia de avioane F-16 semnat in cursul zilei de vineri de ministrul Apararii nu este valid in acest moment pentru ca Ministerul de Finante nu a aprobat inca intelegerea”, a transmis premierul.

Majoritatea analistilor sunt de acord ca aceasta piedica nu este una decisiva si ca nu este vorba decat despre lupte politice, premierul si ministrul Apararii facand parte din partide diferite ale coalitiei de guvernare.

Totusi, poate fi un pas inapoi, mai ales daca Finantele vor avea ceva de obiectat cu privire la contract si vor solicita renegocierea termenilor. In cel mai bun caz, achizitia va fi intarziata, iar in cel mai rau caz am putea asista la o “bulgareasca”, asta insemnand reluarea cu totul a procedurii de atribuire.

Slovacia ar urma sa cumpere 14 avioane F-16 noi-noute, la standardul Block 70, urmand a plati pentru avioane, pachetul initial de armament, programul de pregatire a pilotilor si tehnicienilor, plus un pachet de asistenta in primii doi ani de operare nu mai putin de 1,58 miliarde de euro.

Comparativ, pentru ca stiu ca va place comparatia asta, Romania a platit in jur de 670 de milioane de euro pentru 12 avioane F-16 AM/BM MLU, armament, pregatire si asistenta. Ceea ce ma face sa ma intreb cati dintre cei care critica, nu de putine ori argumentat, achizitia noastra de F-16 ar fi acceptat ca tara noastra sa plateasca peste 800 de milioane de euro in plus pentru avioane noi?

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Marius BJapTedy Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Tedy
Guest
Tedy

Ar fi ”acceptat”, daca i-ar fi intrebat cineva, tot cei care au acceptat cele 4 md pt Pac-3..
Intrebarea, in mod evident, nu-si are sensul, decat in scop propagandistic.
Apoi, daca tu, pe un site care se vrea de specialitate, compari 12 F-16AM cu 14 Bl-70, eu raman.. stupefiat..
Pret dublu, calitate…, te las pe tine sa completezi comparatia..

Jap
Guest
Jap

O s-ăi sune Trump,o să le dea două palme cu piciorul prin telefon și să vezi ce repede se rezolvă treaba.😃

Marius B
Guest
Marius B

Din punct de vedere al costurilor poate sunt persoane care preferau cooperarea deschisa cu Cehia si impartirea unei parti a costurilor de exploatare, lucru greu de facut cu F16. Dar pana la urma nu am vazut nicaieri o luare de pozitie impotriva F16, pare doar o disputa birocratica.