Interes „prea mare” pentru F-16 second hand din Europa. Oare de asta nu gasim a doua escadrila?

Read Time:2 Minute, 53 Second

Cica interesul europenilor pentru avioane F-16 second hand este prea mare si ca nu exista pur si simplu F-uri pentru a satisface cererea.

A spus-o Heidi Grant, deputy undersecretary of the Air Force for international affairs, in cursul zilei de luni la Le Bourget, doamna dclarandu-se uimita de acest interes enorm pentru F-uri second.

„Exista cereri pentru F-16 din exces din partea partenerilor nostri europeni. Exista interes din partea uneor state pentru F-35 si acestea ar disponibiliza F-urile 16 pe care le au, moment in care acestea ar putea fi vandute ca exces. Lucram alaturi de aceste state pentru a incerca sa realizam tranzactiile.

Exista interes si pentru F-16 noi, dar cea mai mare parte a statelor vor second hand acum. Cererea si interesul sunt cele mai mari pe care le-am vazut”, a spus aceasta.

Si-a mai zis si un NU hotarat in momentul in care a fost intrebata daca „stocurile” de F-16 second pot acoperi cererea.

Ia sa contextualizam putin. In primul rand, nu-mi dau seama care-s partenerii astia europeni multi ce dau buluc in F-16 second. Am fi noi, care vrem declarativ inca 20 de bucati, bulgarii, care s-ar putea baga la 9-12 bucati si poate croatii, cu 9 bucati. Ajungem la 40 de F-uri second dorite cu „ardoare” in estul Europei. Unde-i interesul enorm?

Pe de alta parte, cu exceptia AMARG nu prea mai exista F-16 sh pe piata acum. Europenii care-l zboara nu planuiesc sa renunte prea curand la el, F-35 urmand a-l inlocui in vreo 5 ani. Si, oricum, avioanele din Belgia, Olanda, Danemarca, Norvegia nu prea mai pot deveni exces, ajungand aproape de finalul resursei.

Solutia este ca americanii sa se caute prin AMARG si sa scoata pe taraba avioanele, asta daca exista acest interes urias. Totusi, pare-se ca exista o reticenta din partea lor si, pe de o parte, e de inteles. Probabil LM preseaza in directia blocarii vanzarii de sh-uri sperand sa prinda comenzi de avioane noi, ceea ce reprezinta o mutare logica de business.

Dar unde ramanem noi? Avem 12 avioane si-s prea putine ca sa devina componenta aeriana de care avem nevoie. Vrem sa mai cumparam, macar declarativ, dar vrem tot AM/BM ca sa nu avem probleme si mai mari pe lantul logistic si pe cel de mentenanta. Problema e ca, momentan, nu avem de unde sa luam. Si-aici e o problema. Mare, zic eu.

F-urile vor deveni operationale in, probabil, un an si ne vom lovi de urmatoarea situatie. Din 12 avioane, doua vor fi „blocate” in alarma. Disponibilitatea flotei de F-16, din experientele utilizatorilor, e undeva pe la 60%, in unele parti mai mica, in altele ceva mai mare. 60% dintr-o flota de 12 avioane inseamna 7 bucati zburabile. Cu doua in alarma, iti raman 5. Cu 5 avioane trebuie sa antrenezi si sa tii antrenati un grup de, probabil, 18 piloti. Cam greu, nu?

In mod normal, asta ar fi momentul in care politicul trebuie tras serios de guler si pus la treaba pentru a rezolva rapid achizitia celei de-a doua escadrile. Dar vedem toti cu ce se ocupa politicul zilele astea si banuim ce va urma pe viitor. Ce ne ramane? Eu zic ca nu ne ramane decat sa fim recunoscatori ca avem inca MiG-21 si sa asteptam vremuri mai bune.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

6 thoughts on “Interes „prea mare” pentru F-16 second hand din Europa. Oare de asta nu gasim a doua escadrila?

  1. Vorba ta, sa zicem merci ca mai avem MIG 21. Si la cum se misca lucrurile acum, cu siguranta o sa avem MIG 21 multi ani de aici incolo(traiasca AerostaR), poate peste anul 2025, an care era cap de linie pentru sovieticele zburatoare. Acum chiar e de inteles de ce vicele LM spunea ca noi putem cumpara 36 de bucati F 16 noi note. Pentru ca ‘aparatul de lobby’ al companiei s-a pus in miscare, presand factorul decizional al USA sa spuna stop vanzarii de F 16 SH. Daca ii imbarliga pe romani la 36 de bucati + inca 20 – 30 la croati si bulgari, mai mentin linia de productie inca 10 ani de aici incolo, minim. Nu ma mira deloc treaba asta. Parca pe undeva m-as bucura sa fie aparate noi…..dar cred ca o sa ramanem cu astea 12 plus MIG-urile, pentru multi multi ani de aici incolo. Si daca mai trec 5 – 6 ani fare sa miscam nimic in front, o sa vina factorul decizional si o sa afirme ca nu mai are rost acum sa luom avioane, ca mai asteptam nitel si luom direct F 35 si pe dracu sa-i pieptane….si uite asa am ramas calici de F 16, ca altceva nu cred sa ia astia!

  2. Daca nu e f16 sh,sa cumparam kai t-50 costa cam 30 milioane /bucata deci pentru 12 f16 putem sa cumparam 24 t-50….Avion nou in plus..Ca vad ca tot o lungim pentru niste sh….

    1. Si infrastructura, pregatirea pilotilor si tehnicienilor, piese de schimb, astea cat costa? Comentam fara sa gandim?

      1. Evident ca merita sa vedem ce ne-ar oferi rusii. As paria ca ne-ar oferi multe facilitati tehnice, din motive politice desigur…
        Mai ales ca Suhoi T 50 este un aparat echivalent cu F-22, probabil mai bun decat F-35.

        Dar noi ne rusinam daca nu pupam la inalta poarta de la Washington

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Boeing anticipeaza vanzari de 41 de mii de avioane pana in 2036
Next post USAF isi ia adio de la alte F-22 din cauza costurilor uriase