Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured, Istorie

A investit 3,5 milioane de euro pentru a face sa zboare un Spitfire

5 April 2012 No Comment

Un avion, model Mk1 Supermarine Spitfire, a fost restaurat prin folosirea pieselor originale salvate după prăbuşirea aeronavei în 1940, în timpul zborului experimental. Reconstrucţia Spitfire-ului, unul dintre singurele trei modele care există pe teritoriul Marii Britanii, a durat opt ani şi a costat peste trei milioane şi jumătate de euro.

Aparatul s-a prăbuşit într-un râu din regiunea North Yorkshire, Anglia, în timpul unui zbor de probă, dar pilotul care-l conducea, Howard Squire, a reuşit să se salveze. Aparatul a ieşit la suprafaţă în 1976, după ce nivelul apei a scăzut simţitor în urma unei secete puternice.

Aeronava a ajuns la un colecţionar din North Yorkshire şi mai târziu a fost preluată de un fost pilot commercial, Peter Monk, cel care a supervizat recondiţionarea sa.

Monk conduce firma The Spitfire Company, din localitatea Biggin Hill, o companie care se ocupă cu reconstrucţia avioanelor vechi. El este considerat unul dintre cei mai buni experţi din lume în refacerea avioanelor vechi.

’’Căutam părţi ale Spitfire-ului, când m-am întâlnit cu un tip din Yorkshire care spunea că are câteva bucăţi ale aeronavei într-un depozit. Am fost surprins când am găsit acolo fuzelajul, motorul, elicea şi o parte din fiecare aripă. Erau mai mult decât suficiente pentru a începe refacerea avionului’’, a spus Monk, citat de Daily Mail.

Proiectul a fost sponsorizat de omul de afaceri texan Dan Friedkin, nepotul miliardarului Kenny Friedkin, fondatorul companiei Pacific Southwest Airlines.

Gandul

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.