Home » Aviatie civila, Aviatie sportiva, featured, Spectacole aviatice

Aici ies la pensie cele mai frumoase avioane din lume

24 July 2012 One Comment

Weekendul trecut, Capitala a găzduit cel mai mare miting aviatic din România, Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS 2012). Cu această ocazie, Red Bull a adus la București două dintre aeronavele emblematice ale formației Flying Bulls: bombardierul B-25 Mitchell și elicopterul BO 105. Casa celor două aparate de zbor, Hangar 7, din Austria găzduiește, însă, și mai mulți „locatari” celebri.

Hangar 7 e una dintre bijuteriile create de Dietrich Mateschitz, proprietarul mărcii Red Bull. Nu e vorba de un hangar propriu zis ci de un ansamblu de clădiri care au legătură directă cu colecția de aeronave deținute de Dietrich, numită Flying Bulls (nr. Taurii zburători).

Hangar 7 e situat în orașul austriac Salzburg, e deschis publicului, și e format dintr-un restaurant, două baruri, un lounge și bineînțeles găzduiește colecția impresionantă de aeronave istorice sau mașini de Formula 1.

Pentru pasionații de aviație e Raiul pe Pământ din mai multe motive. Nu numai că avioanele de aici sunt modele vechi, majoritatea cu o istorie aparte, dar aeronavele sunt capabile de zbor, participând pe tot parcursul anului la mitinguri aviatice, unde sunt cap de afiș. De exemplu, weekendul trecut, la Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu, din București, Flying Bulls au participat cu bombardierul american B-25 Mitchell folosit de Aliați în al doilea Război Mondial și cu elicopterul BO 105 capabil de lupinguri sau tonouri, manevre extrem de curajoase și atipice totodată pentru un elicopter.

Totuși, acestea sunt doar două dintre bijuteriile „înaripate” din Hangar 7… Aici poate fi admirat avionul DC-6, folosit în trecut de fostul președinte iugoslav Josip Broz Tito, restaurat în totalitate. De altfel, acest aparat a aterizat în 2007 la Aeroportul Internațional Henri Coandă, din Otopeni și a captat privirile tuturor celor care l-au zărit.

Un alt membru al familiei „Taurilor” este avionul de vânătoare și bombardament american P-38, folosite de asemenea în al doilea Război Mondial. F-4U Corsair înregește și el familia aeronavelor americane din perioada conflictului mondial. Boeingul PT-17 Stearman te duce cu gândul la perioada pionieratului în aviație, întrucât acest model a fost construit în 1934.

Cinci ani mai târziu intra în producție modelul Fairchild PT-19 găzduit și el în Hangar 7. Putem spune că avioanele istorice își continuă, astfel, activitatea deși sunt ieșite la o binemeritată pensie. Hangarul e completat și de un număr mare de aeronave moderne. Tot aici există și Hangar 8, însă aceasta e zona destinată exclusiv întreținerii avioanelor și nu e deschisă publicului având doar caracter tehnic.

Mai multe imagini gasiti in Libertatea.

Nu uitati ca, in curand, Aviatia Magazin va va aduce o galerie foto, zic eu, surprinzatoare cu evolutia Flying Bulls de la BIAS 2012.

One Comment »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.