Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured

Airbus pierde teren in fata lui Boeing

8 February 2013 No Comment

boeing-vs-airbusDesi a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie, producatorul european Airbus a pierdut teren in fata rivalului american Boeing, cel care este acum cel mai mare producator de avioane din lume.

Airbus a anuntat recent ca a livrat 588 de aeronave in 2012, cu peste 10% mai mult decat in anul precedent. De asemenea, europenii au primit comenzi ferme pentru 833 de aparate, din nou, peste estimari si peste nivelul din 2011.

Dincolo de cifre, lucrurile nu stau tocmai roz. Comenzile primite de Airbus sunt cu aproximativ 40% mai putine fata de cele peste 1200 ale rivalilor de la Boeing, americanii luand un avans considerabil. Mai mult, europenii si-au propus sa vanda, anul trecut, 30 de giganti A380, insa nu au reusit sa primeasca decat 9 comenzi, mult sub asteptari, sustin cei de la Euronews.

2013 se anunta a fi un an decisiv. Boeing intampina probleme majore cu cel mai nou produs, 787 Dreamliner, astfel ca numarul si valoarea comenzilor ar putea inregistra un regres considerabil.

De cealalta parte, Airbus incearca sa-si impuna propriul avion pe piata, insa A350 foloseste aceleasi baterii li-ion care au cauzat probleme americanilor. Desi in cazul A350 nu s-au raportat pana acum incidente, reticenta potentialilor clienti ar fi justificata.

Deocamdata nu sunt motive reale de ingrijorare la Airbus, desi pierderea titlului de cel mai mare producator mondial de aeronave este un esec in sine.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.