Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured

Airbus vrea sa produca elicoptere Super Puma la IAR BrasovAirbus wants to build Super Puma helicopters in Romania

28 April 2014 8 Comments

puma mk2Industria aeronautica romana (IAR, da? ) ar putea primi o mare gura de oxigen daca intentia celor de la Airbus Helicopters se va materializa.

Compania isi doreste sa deschida o linie de fabricatie a eclicopterelor civile Super Puma Mk1 la Brasov.

Iar intentia este cat se poate de clara din moment ce exista o “solicitare a Airbus Helicopters privitor la implicarea SC IAR SA în proiectul de deschidere a unei linii de fabricaţie elicoptere de tip SuperPuma MK 1 în România”.

Aceasta solicitare va fui luata in discutie in cadrul unei Adunari Generale a Actionarilor programata in data de 29 mai.

In caz ca ati uitat, IAR Brasov, prin parteneriatul cu Eurocopter Romania, asigura mentenanta, reparatiile capitale si modernizarea elicopterelor Super Puma Mk2 ale Ministerului Apararii din Marea Britanie.

Acum, intrebarea logica (care sa speram ca nu se va pune), cam cata rea vointa si ticalosenie ar avea in ei niste domni daca aceasta afacere nu s-ar realiza?puma mk2Airbus Helicopters wants to build Super Puma Mk1 civil helicopters in Romania, at IAR Brasov.

And not only that they want this, but Airbus already sent a “request regarding the involvement of SC IAR SA in the project of opening a manufacturing line for SuperPuma MK1 helicopters in Romania “.

The General Meeting of Shareholders from IAR Brasov will discuss this request on a meeting scheduled on May 29.

In case you forgotten, IAR already does maintenance, repairs and upgrading of Super Puma Mk2 helicopters from UK Ministry of Defence.

8 Comments »

 • Cezar said:

  Cam cata rea vointa au avut spagarii nostri politicieni la afecerea transportorului blindat SAUR 1 cu Irakienii. Aia cereau ca disperatii sa ne cumpere blindatul, iar astia nemultumiti de spaga au refuzat sa onoreze comanda. Araboii s-au reorientat spre Ukraina, au inceput aia sa le fabrice….dar ce sa vezi…nu au fost multumiti de calitatea oferita de BTR-ul 80 facut de vecinii nostri. Asa ca….s-au intors sa ne mai intrebe odata daca ne-am razgandit. Dar romanul nimic si nimic. Asa ca, irakienii s-au reorientat catre transportoarele rusesti inca suspinand dupa ce avem noi dar nu vrem sa la dam, fara o spaga consistenta. 🙁 PS Adimn, aseara am vazut un reportaj la TVR unde se vorbea despre alocarea bugetara suplimentara de 0,2% din PIB catre MAPN. Se vorbea acolo despre instiintarea facuta de guvern catre Aerorostar Bacau, IAR Ghimbav si Avioane Craiova, inainte de paste, ca ei sa se pregateasca de de comenzi suplimentare de la 2 pana la 4 ori mai mari in cateva saptamani(cam 700 mil lei/150 mil euro in plus). Intrebarea mea insa este alta. In respectivul reportaj se vorbea de faptul ca, Avioane Craiova va repara si moderniza avioanele IAR 99 Soim si…atentie….IAR 93 Vultur. WTF??? Parca alea au fost taiate din cate stiu eu, recuperandu-se doar motoarele. Idea este alta….stiu de la administratorul site-ului Resboiu.ro, ca un model(cel putin) de IAR 93 a fost salvat de la taiere si se efectual de cativa ani niscai teste pe el. Atunci se efectual ‘teste hidraulice la sol’. Tu stii ceva despre lucrul asta? Exista vreo o sansa sa se reia proiectul sau ceva de genul asta….poate o varianta noua a avionului? MS…astept raspuns! Si inca o chestie…legata de ARCA si motorul ala racheta, se mai aude ceva de testele pentru el, de drona aia sau de IAR 111 Excelsior? Vad ca iarasi au intrat la tacere maxima. 🙂

  • Admin said:

   Astazi apare si la noi stirea despre suplimentarea bugetului, cu cateva informatii in plus zic eu.

   Iar maine incercam un material surprinzator despre ce se intampla la mare.

  • Admin said:

   Legat de IAR-93. E mort si ingropat. Bine, nu ingropat, ci taiat. Mai sunt cateva avioane transformate in monumente prin tara, este unul la baza de la Campia Turzii si parca sunt doua la Muzeul Aviatiei.

   Proiectul nu se reia, nu se dezvolta, nu se transforma.

   • Cezar said:

    Pai atunci care-i rolul acestor teste? Lucrul asta il stiu de vreo 2 ani, daca nu chiar mai bine. Era unul dintre cele mai noi avioane construite la Craiova, avand inca foarte multa resursa de zbor, care a scapat de taiere si se efectueaza niscai teste pe el(la INCAS cel mai probabil sau la Institutul de incercari in zbor, nu-mi mai aduc aminte bine). Crae-i scopul acestor teste atunci? Oare sa se urmareasca obtinerea unor rezultate pentru altceva…intrebam si eu! 🙂 Cerand mai multe amanunte, mi-a zis sa astept…toate la timpul lor. Ma rog, om trai si om vedea cu ochii nostri ce si cum. Iar despre proiectele ARCA stii ceva, sau despre asta vrei sa scrii maine? 🙂 Merci…

    • Admin said:

     Probabil se testeaza doar instalatia hidraulica pentru ceva imbunatatiri/modernizari a modelelor aflate in exploatare.

    • M.C said:

     @Cezar

     Chiar daca vor sa faca ceva, IAR 93 ar fi mort din nastere, nu are ce cauta in 2014 din motive evidente.

     Daca am putea face ceva cel putin la nivelul Gripen sau F-16 cu fuselaj semi-stealth, mai “edgy”, ar fi un miracol, da’ ma indoiesc puternic…
     (cam asa)

     http://www.tecnodefesa.com.br/admin/public/files//Gripen_NG_Demonstrator2.jpg

     http://xplane.se/slask/grippen_engee2.png

     Am pierdut o ocazie imensa cu contractul multirol…

     P.S catre admin:

     nu vreau sa ma amestec in treburili interne ale dvs 🙂 da’ as avea o mica recomandare, si anume, o “bara” pe dreapta, stanga, unde o fi, pentru “comentarii recente”, ar putea tine discutiile mai active si ar fi mai usor pur si simplu de a le urmari 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.