Avioane iraniene, in Irak. Aliante surprinzatoare pe fondul amenintarii teroristeIranian attack jets, deployed to Iraq

su-25Avioane Suhoi Su-25 ale Fortelor Aeriene Iraniene au ajuns de curand in Irak. Aparatele vor efectua misiuni de lupta, culmea, in sprijinul regimului de la Baghdad, care se lupta cu o tot mai pronuntata amenintare a teroristilor islamisti.

Potrivit The Aviationist, toate avioanele Su-25 operationale ale Iranului au fost trimise in Irakul vecin pentru a ajuta la razboiul contra insurgentilor. Ar fi vorba despre 5 sau 7 aparate de zbor, in functie de sursa 🙂

Un alt amanunt interesant este ca afacerea a avut girul Statelor Unite, Iranul urmand a primi in schimbul acestui ajutor sase avioane Su-30K, comandate anterior de Irak.

Este extrem de interesant ce se va intampla in continuare, iranienii avand o adevarata traditie din copierea, la o scara aproximativa, a tehnologiei aerospatiale. N-ar fi exclus ca, in cazul in care vor primi cele sase Su-30K, in cativa ani sa avem un Suhoi iranian, pe modelul F-5 copiat de Teheran.

Cele 5/7 Su-25 iraniene, plus cele 5 Su-25 cumparate de Irak din Rusia, vor fi folosite in sprijinul armatei terestre in operatiunile anti-insurgenti.

su-25On Jul. 1, all the seven operational Su-25 Frogfoot attack planes operated by the Pasdaran (informal name of the IRGC – the Army of the Guardians of the Islamic Revolution) have completed their deployment to Imam Ali Airbase where they will join the ex-Russian Air Force Su-25s already delivered to Iraq in the air war against ISIS (Al Qaeda-linked Islamic State of Iraq and the Levant).

The aircraft (three Su-25UBKM and four Su-25KM jets, according to ACIG.org sources) will be operated by four Iraqi pilots and 10 Iranian pilots.

Read more on The Aviationist

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JapLanceRAdiCezar Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Cezar
Guest
Cezar

Su 25 asta e un fel de IAR 93 din cate vad eu. Lasand laoparte problemele constructive ale avioanelor noastre, vroiam sa stiu daca diferenta intre cele 2 modele ar fii atat de mare incat sa merite ca ei sa le tina pe ale lor, iar noi sa le casam pe ale noastre? Dintr-un articol pe care l-am citit mai demult intr-un ziar(parca Adevarul), Mirea Andrei impreuna cu nus care general de prin perioada revolutiei, spunea ca la sosirea din Iran, Ceausescu semnase un contract pentru livrarea a peste 100 de IAR 93 pentru Iran. Contract ulterior reziliat de Iliescu&CO…lucru… Read more »

Adi
Guest
Adi

Mi se pare mie sau se face confuzie pe alocuri intre IAR 93 si IAR 99? IAR 93 e comparabil cu SU 25, doar ca e ceva mai vechi si are capacitate mult mai mica: 11 tone fata de 17.5 si motoare mult mai slabe, 22 kN fata de 40kN. Cu avionica modernizata ar fi ramas in continuare comparabil, chiar daca e mai micut. IAR 99 e avion de antrenament; faptul ca poate cara si 2 rachete nu il face avion de atac la sol, incarcatura mica il face foarte ineficient. Are jumatate din greutatea la decolare a unui IAR… Read more »

Jap
Guest
Jap

Stați calm nu vindem-trimitem nimic iracului ca nu stim unde ajung, acolo gringo si ivan au intîietate.