Home » Aviatie militara, featured

Avioane iraniene, in Irak. Aliante surprinzatoare pe fondul amenintarii teroristeIranian attack jets, deployed to Iraq

2 July 2014 5 Comments

su-25Avioane Suhoi Su-25 ale Fortelor Aeriene Iraniene au ajuns de curand in Irak. Aparatele vor efectua misiuni de lupta, culmea, in sprijinul regimului de la Baghdad, care se lupta cu o tot mai pronuntata amenintare a teroristilor islamisti.

Potrivit The Aviationist, toate avioanele Su-25 operationale ale Iranului au fost trimise in Irakul vecin pentru a ajuta la razboiul contra insurgentilor. Ar fi vorba despre 5 sau 7 aparate de zbor, in functie de sursa 🙂

Un alt amanunt interesant este ca afacerea a avut girul Statelor Unite, Iranul urmand a primi in schimbul acestui ajutor sase avioane Su-30K, comandate anterior de Irak.

Este extrem de interesant ce se va intampla in continuare, iranienii avand o adevarata traditie din copierea, la o scara aproximativa, a tehnologiei aerospatiale. N-ar fi exclus ca, in cazul in care vor primi cele sase Su-30K, in cativa ani sa avem un Suhoi iranian, pe modelul F-5 copiat de Teheran.

Cele 5/7 Su-25 iraniene, plus cele 5 Su-25 cumparate de Irak din Rusia, vor fi folosite in sprijinul armatei terestre in operatiunile anti-insurgenti.

su-25On Jul. 1, all the seven operational Su-25 Frogfoot attack planes operated by the Pasdaran (informal name of the IRGC – the Army of the Guardians of the Islamic Revolution) have completed their deployment to Imam Ali Airbase where they will join the ex-Russian Air Force Su-25s already delivered to Iraq in the air war against ISIS (Al Qaeda-linked Islamic State of Iraq and the Levant).

The aircraft (three Su-25UBKM and four Su-25KM jets, according to ACIG.org sources) will be operated by four Iraqi pilots and 10 Iranian pilots.

Read more on The Aviationist

5 Comments »

 • Cezar said:

  Su 25 asta e un fel de IAR 93 din cate vad eu. Lasand laoparte problemele constructive ale avioanelor noastre, vroiam sa stiu daca diferenta intre cele 2 modele ar fii atat de mare incat sa merite ca ei sa le tina pe ale lor, iar noi sa le casam pe ale noastre? Dintr-un articol pe care l-am citit mai demult intr-un ziar(parca Adevarul), Mirea Andrei impreuna cu nus care general de prin perioada revolutiei, spunea ca la sosirea din Iran, Ceausescu semnase un contract pentru livrarea a peste 100 de IAR 93 pentru Iran. Contract ulterior reziliat de Iliescu&CO…lucru care nu ma mira deloc. Ideea e ca, desi ei au avioanele astea SU 25 parca capturate/confiscate de la Irakieni in timpul razboiului din golg(primul), ei erau interesati sa ne cumpere noua avionul asa cu era el construit. Si o alta chestie, avioanele noastre IAR 99 Soim pot efectua astfel de misiuni intr-un razboi real cu un inamic precum SIIL si dotarile lor actuale? Se ridica el la un minimim de cerinte pentru a putea astfel de misiuni precum va face SU 25? Daca sa spunem prin absurd, romanii ar trimite IAR 99 Soim cu pilotii nostri in Irak sa-i ajute pe araboi in lupta cu nenorocitii aia, ar avea el vreo sansa asa cum are SU 25, sau ar fii doar carne de tun pentru rebeli? 🙂 Scuze pentru scenariul nerealist, dar vroiam doar sa stiu ce poate si ce nu poate acest avion sa faca si eventual care sunt limitarile lui fata de un SU25. Ma refer atat la defunctul 93 cat si mai ales la viitorul defunct si frate mai mic 99! 🙂

  • LanceR said:

   Despre afacerea cu Iranul habar nu am, dar merita cercetat.

   O comparatie intre Su-25 si IAR-99 se poate face doar la modul ca ambele au fost concepute ca bimotoare reactive pentru misiuni de atac la sol. In rest, sovieticii au avut mult mai multe resurse, Su-25 a fost supus unor multiple etape de modernizare, a fost testat cu destul succes in mai multe conflicte si lista diferentelor poate continua.

   IAR-99 e avion de antrenament avansat. Poate fi adaptat pentru misiuni de atac la sol, dar cam atat. Sigur ca ar putea executa misiuni de genul celor din Irak, dar succesul lor nu poate decat banuit. N-o sa cumpere nimeni IAR-99 pentru misiunile astea. De fapt, sunt destul de sigur ca n-o sa cumpere nimeni IAR-99.

  • Adi said:

   Mi se pare mie sau se face confuzie pe alocuri intre IAR 93 si IAR 99?
   IAR 93 e comparabil cu SU 25, doar ca e ceva mai vechi si are capacitate mult mai mica: 11 tone fata de 17.5 si motoare mult mai slabe, 22 kN fata de 40kN. Cu avionica modernizata ar fi ramas in continuare comparabil, chiar daca e mai micut.

   IAR 99 e avion de antrenament; faptul ca poate cara si 2 rachete nu il face avion de atac la sol, incarcatura mica il face foarte ineficient. Are jumatate din greutatea la decolare a unui IAR 93 si sub 1/3 din cea a unui SU25, ce bombe sau rachete poate sa care in aceste conditii si cat de departe?

   • LanceR said:

    Sa nu uitam ca Su-25 are de doua ori mai multe puncte de acrosaj decat avea 93. Si ca putea transporta o gama mai variata de armament. Si ca avea si o raza de lupta mai mare. Sunt comparabile, asa cred si eu, dar doar pana la un punct.

    Cred ca intrebarea colegului Cezar se referea mai mult la avioane produse in Romania si care, ipotetic, ar putea fi vandute acum irakienilor 🙂

 • Jap said:

  Stați calm nu vindem-trimitem nimic iracului ca nu stim unde ajung, acolo gringo si ivan au intîietate.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.