Avioane romanesti – Proiectul supersonicului IAR-95

Industria aeronautica din Romania nu a dus lipsa de specialisti sau proiecte nici in anii de trista amintire ai regimului comunist. Dupa succesul inregistrat cu IAR-93, aparat construit in colaborare cu Iugoslavia, romanii au prins curaj si au demarat, aproape in acelasi timp, proiectele a doua aparate – unul de antrenament, care avea sa fie realizat in cele din urma sub forma lui IAR-99, si un supersonic de vanatoare destinat inlocuirii MiG-ului 21.

Daca IAR-99 a fost un proiect finalizat, aparatul intrand in productia de serie si in dotarea Armatei Romane, IAR-95, supersonicul de vanatoare, a ramas la stadiul de macheta aerodinamica.

Povestea a ceea ce putea fi primul avion supersonic de conceptie autohtona este, in esenta, destul de simpla. In 1974 se ia decizia demararii proiectul, astfel ca se constituie un grup de lucru la Institutul Naţional pentru Cercetări Aero Spaţiale (INCAS). Daca proiectarea aparatului nu a reprezentat un obstacol, IAR-95 fiind, in esenta, un MiG-21 redesenat si, evident, imbunatatit, imediat dupa aceea au inceput si problemele.

Odata cu scurgerea anilor, Romania lui Ceausescu a devenit tot mai izolata pe plan international, astfel ca specialistii nostri s-au trezit ca le lipsesc o serie de componente esentiale pentru constructie. Cel mai important a fost, binenteles, motorul. Au fost incercate diverse variante in acea perioada pentru obtinerea unei licente, atat din Vest (s-a discutat cu cei de la Rolls-Royce care oferisera Viperul folosit pe IAR-93), cat si in Est, insa am fost refuzati. S-a pus chiar problema construirii unui motor romanesc, pornind fie de la Viper, fie de la Tumanski, insa aceasta solutie nu era una viabila.

Pe langa motor, noul avion de vanatoare romanesc nu avea nici avionica moderna si, din nou, specialistii nostri s-au lovit de un refuz destul de categoric in momentul in care s-a pus problema importului de tehnologie. Nu in ultimul rand, Romania nu putea asigura productia unor aliaje absolut necesare in procesul de constructie a celulei.

Chiar si asa, in iunie 1985, in timpul unei vizite facute de Ceausescu la Avioane Craiova se da ok-ul pentru constructia primului prototip, dupa numai doua luni acelasi dictator decide stoparea tuturor proiectelor de avioane militare ale Romaniei.

S-a vorbit, si se vorbeste inca, de presiuni puse din afara pe tara noastra pentru a opri constructia aparatului, din acest motiv fiindu-ne refuzate solicitarile pentru importul de tehnologie.

Se mai spune ca acest proiect ar fi fost vandut de ofiteri de securitate chinezilor, iar de aici a rezultat aparatul FC-1, construit in colaborare de China si Pakistan. Avionul chinezesc aduce destul de mult cu proiectul nostru, insa nimeni nu poate afirma cu certitudine ca este vorba de proiectul IAR-95.

IMPORTANT: Oricine vrea sa contribuie cu materiale (texte, imagini) este rugat sa dea un mail la marius_19842002@yahoo.com . De asemenea, sunt binevenite orice informatii in plus la toate articolele.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of