Avioanele Gripen sud-africane, in conservare din lipsa de fonduri

gripen vaporSituatia Fortelor Aeriene din Africa de Sud este una aproape disperata, aproape jumatate din flota de avioane multirol Saab Gripen fiind trimisa la conservare pentru ca nu mai exista bani pentru operarea aparatelor!

Africa de Sud a semnat contractul pentru achizitionarea “Grifonilor” in 1999, insa a inceput sa primeasca avioanele incepand cu anul 2008. Un scandal destul de mare a izbucnit in statul african, Saab si EADS fiind acuzate de dare de mita.

In total, Africa de Sud a primit 26 de Saab Gripen, aceste aparate constituind coloana vertebrala a aviatiei militare de acolo. Aparatele suedeze au fost folosite intens inainte si in timpul Cupei Mondiale din 2010, cand au asigurat securitatea aeriana, insa dupa incheierea competitiei a fost lasate de izbeliste.

Nosiviwe Mapisa-Nqakula, ministrul Apararii din Africa de Sud, a recunoscut recent ca 12 din cele 26 de Gripen-uri au fost trimise pe o baza aeriana pentru conservare pe termen lung iar din cele ramase doar 10 bucati mai sunt apte de zbor.

“Fortele Aeriene Sud-Africane au 12 avioane Gripen in conservare pe termen lung. Aparatele au fost scoase din uz pentru pentru ca utilizarea lor nu poate fi sustinuta cu fondurile ministerului. Gripen-urile au fost trimise intr-un hangar din tara unde sunt tinute in vid, pentru a nu se deteriora”, a spus ministresa africanilor.

Si, daca ati crezut ca situatia din Romania este nasoala, ei bine in Africa de Sud mai sunt fix 6 (sase!) piloti certificati pe Saab Gripen, pe cele aproximativ 10 avioane apte de zbor. Iar astia sase piloti au alocate, in total, in jur de 150 de ore de zbor pe anul 2013!

Asta inseamna vreo 20-25 de ore de caciula. Sau de casca.

Iata ca nici daca ai avioane noi nu poti spune ca ai si o forta aeriana redutabila.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Cezar Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Cezar
Guest
Cezar

E mai dureros decat la noi. Sa ai cu ce, dar nu cu cine…si nici malai!