Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured

Cat sa fie, cat sa fie? Costul de operare al lui F-35

22 April 2013 3 Comments

F-35 Lightning II ArrivalCat sa fie, cat sa fie? Pentru ca sunt tot mai multi oameni interesati de viitorul avion de generatie V al Fortelor Aeriene Romane (puteti sa radeti, eu rad de fiecare data cand citesc gluma asta), F-35 adica, americanii au dorit sa mai spulbere din indoieli si au dat publicitatii o prima estimare.

Potrivit generalului Christopher Bogdan, care le-a vorbit parlamentarilor olandezi, costul de operare al lui F-35A, varianta cu decolare si aterizare conventionale, ar fi un mizilic de 24.000 de dolari pe ora de zbor. Conform generalului Bogdan, “cu numai 10% mai mare decat la F-16”. Costul de operare adica.

Problema, sau una dintre probleme, ar fi ca si cifra asta pare dezumflata grav de tot. Specialistii canadieni care au studiat mult in ultima vreme viabilitatea achizitiei de F-35 au ajuns la concluzia ca ora de zbor a lui F-35 va depasi destul de bine 30.000 de dolari, vorbindu-se de 34.000 de dolari la un moment dat.

Iar ei, canadienii, erau revoltati ca un avion monomotor si mai putin manevrabil ca CF-18 are un cost de operare cu 50% mai ridicat.

Bine ca romanii nu-si fac astfel de probleme puerile, peste 20 de ani o puzderie de F-35 urmand a brazda cerul patriei, dupa ce vor inlocui, evident, cele 12 F-16 la mana a treia cumparate din Portugalia.

3 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.