Cat sa fie, cat sa fie? Costul de operare al lui F-35

F-35 Lightning II ArrivalCat sa fie, cat sa fie? Pentru ca sunt tot mai multi oameni interesati de viitorul avion de generatie V al Fortelor Aeriene Romane (puteti sa radeti, eu rad de fiecare data cand citesc gluma asta), F-35 adica, americanii au dorit sa mai spulbere din indoieli si au dat publicitatii o prima estimare.

Potrivit generalului Christopher Bogdan, care le-a vorbit parlamentarilor olandezi, costul de operare al lui F-35A, varianta cu decolare si aterizare conventionale, ar fi un mizilic de 24.000 de dolari pe ora de zbor. Conform generalului Bogdan, “cu numai 10% mai mare decat la F-16”. Costul de operare adica.

Problema, sau una dintre probleme, ar fi ca si cifra asta pare dezumflata grav de tot. Specialistii canadieni care au studiat mult in ultima vreme viabilitatea achizitiei de F-35 au ajuns la concluzia ca ora de zbor a lui F-35 va depasi destul de bine 30.000 de dolari, vorbindu-se de 34.000 de dolari la un moment dat.

Iar ei, canadienii, erau revoltati ca un avion monomotor si mai putin manevrabil ca CF-18 are un cost de operare cu 50% mai ridicat.

Bine ca romanii nu-si fac astfel de probleme puerile, peste 20 de ani o puzderie de F-35 urmand a brazda cerul patriei, dupa ce vor inlocui, evident, cele 12 F-16 la mana a treia cumparate din Portugalia.

3 thoughts on “Cat sa fie, cat sa fie? Costul de operare al lui F-35

  1. Atunci cand esti sarac, nu trebuie sa-ti cumperi lucruri ieftine !

    Din punct de vedere moral, F-18=6 este o rabla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.