Home » Aviatie militara, featured

Cehia prelungeste contractul de leasing pentru avioanele Gripen

29 August 2013 No Comment

gripen cehiaCehia va prelungi contractul de leasing al avioanelor multirol Saab Gripen. Oficialii de la Praga au anuntat ca sunt foarte aproape de a ajunge la un acord cu partea suedeza, noul contract urmand a fi semnat la sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2014.

Cehia si Suedia au luni bune de cand negociaza termenii noului acord de leasing pentru cele 14 aparate Saab Gripen. Discutiile au avut parte de suisuri si coborasuri, insa acum se pare ca sunt aproape finalizate.

“Negocierile sunt intr-un stadiu avansat. Mingea este acum in terenul nostru, suedezii asteapta sa le raspundem la ultima oferta”, a anuntat Jiri Rusnok, prim-ministrul Cehiei.

Din informatiile facute publice de Ministerul Apararii de la Praga, noul acord va fi mult mai avantajos decat precedentul, avand un pret fix si asigurand suport logistic complet pentru avioane.

Mai mult, din spusele prim-ministrului, durata contractului “va fi mai mare de un deceniu”, cat are cel aflat inca in vigoare.

Problema este ca guvernul Rusnok nu va mai ramane in functie prea mult timp, in luna octombrie avand loc alegeri care vor aduce noi oameni la guvernare. Totusi, actuala echipa guvernamentala spune ca va lasa “urmasilor” un contract negociat pana la ultima litera, nefiind nevoie decat de o trecere in revista si de semnaturi.

Cehia opereaza de aproape 10 ani 14 avioane Saab Gripen, 12 “simple” si 2 “duble”. Daca leasingul va fi prelungit, aparatele vor fi supuse unui amplu proces de modernizare.

Foto via airliners.net

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.