Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured

Cehii au finalizat prima faza de dezvoltare a lui L-39NG

23 September 2016 8 Comments

l39Cehii de la Aero Vodochody au anuntat ca au incheiat prima faza de dezvoltare a “noului” lor avion de antrenament L-39NG.

Asa cum ii spune si numele, L-39NG nu e un avion nou, ci (inca) o versiune modernizata a celebrului L-39 Albatros, aparat pe care si Fortele Aeriene Romane l-au utilizat ani buni.

Bun, prima faza de dezvoltare inseamna ca cehii au reusit sa integreze pe L-39 noul motor, care este un Williams FJ44-4M. Intr-o declaratie pentru Jane’s, designerul sef de la Aero, Milos Trnobransky, a spus ca motorul a fost testat, trimis inapoi la Williams pentru cateva modificari, iar acum se afla in varianta finala.

De asemenea, in prima faza de dezvoltare a fost testat si noul sistem de avionica, fabricat de Genesys Aerosystems.

L-39NG este un proiect destul de vechi a cehilor, care a trecut cumva in plan secund pentru dezvoltarea lui L-159.

Se spera ca acest avion va fi suficient de ieftin, bun si de modern pentru a putea atrage o serie de clienti care nu isi permit sa plateasca foarte multi bani pe aparate militare.

Stiu, urmeaza o avalansa de comentarii despre IAR-99 TD 🙂

8 Comments »

 • Jap said:

  Care TD?

 • Mihai said:

  Avionul sau mai bine zis modernizarea reprezinta o alternative pt tarile sarace. Adica se ia o bucata de L-39 veche, se modernizeaza si iese un aparat “nou”. Cand resursa structurii e aproape la limita, se iau componentele care au fost adaugate la modernizare (in principal motorul si avionica) si se instaleaza pe o structura noua.
  Avionul saracului care n-are bani de alte avioane de antrenament cu pretentii a la M346 ca M345 nu stiu pe unde mai este.

 • Cezar said:

  Avioanele L 39 Albatros din dotarea RoAf sunt retrase sau inca in serviciul activ?

  Si ceva despre IAR 99 TD, ca tot a venit vorba 🙂 …..ce ase mai aude de el, pana la urma cand e preconizat primul zbor, anul asta sau in 2018, ca nu mai se mai intelege mare lucru de prin ce apare pe net?

  Stie careva ceva?

  • gabriel neacsu said:

   Cica prin 2017.Probabil ca o sa zboare pe la Craiova,o sa-l vedem pe la tv apoi MAPn o sa zica “niet” si nu-l cumpara.Si cum daca nu-l cumpara ROAF nu-l cumpara nimeni o sa sfarseasca ca un vis frumos .Nu dispera,n-ar fi primul!

   • Cezar said:

    Din cate am inteles eu, ei(MAPN) nu ar vrea neaparat sa cumpere aparate noi, ci mai degraba sa modifice si sa modernizeze actualele IAR 99 Standard la nivelul DT. Lucru care este cam ciudat, intr-cat, de la nivel de IAK 52, nu prea poti trece direct pe Soim, ci treci pe Standard. Eu as vedea aparete noi, cate au ei nevoie, pe langa IAR 99 Standard si Soim.

    Step 0(IAK 52), 1(IAR 99 Standard), 2(Soim), 3(DT)…..inspre supersonic(F 16). 🙂

    • LanceR said:

     Pasul cu IAR-99 Standard nu e unul obligatoriu. Se poate trecere direct pe un trainer reactiv avansat, urmand ca gama de misiuni executate sa fie din ce in ce mai complexa pe masura ce studentul pilot avanseaza in cariera.

     Pana la urma, intre Standard si Soim diferentele se fac la nivelul misiunilor pe care fiecare le poate executa.

     • Vali said:

      Ca sa faci trecerea pe LanceR, spre exemplu, trebuie sa ai minim 100 ore de zbor pe reactie, in cazul nostru 99 standard sau soim pentru ca altele nu avem.

  • LanceR said:

   Sunt retrase de ani buni. Daca nu ma insel si nu spun o prostie, chiar si vandute unele dintre ele.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.