Home » Aviatie militara, featured

Cehii au pus AMRAAM pe Gripenurile trimise in Islanda

1 October 2016 3 Comments

gripenCam asta e stirea din toata desfasurarea de forte ceha, tara a preluat rolul de a asigura misiunile de Politie Aeriana in Islanda. Sub comanda NATO, evident.

Cinci avioane au trimis baietii la Keflavik, patru operationale si unul de rezerva, in caz ca se intampla vreo nefacuta.

Ei bine, noutatea este ca, la aceasta a treia rotatie in Islanda, cehii au decis sa agate de planuri si cate doua AIM-120 AMRAAM, rachete aer-aer cu raza medie de actiune. Asta in plus fata ce cele doua Sidewinder din varful planurilor.

Explicatia cehilor e ca vor sa exerseze si misiunile cu tipul asta de armament si zic sa ii credem pe cuvant.

Ah, inca o chestie care mi s-a parut interesanta. Cand au plecat baietii din Cehia in formatii de 3 si 2 au luat dupa ei si-o cisterna a USAF. Numai ca, pe masura ce se apropia momentul realimentarii in zbor, americanii au decis sa turbulentele sunt prea puternice si ca procedura nu e sigura. Asa ca au facut o escala tehnica in Scotia.

Si, ca sa nu uit, de cand si-au Gripene, cehii au efectuat patru misiuni externe, doua in statele baltice si doua in Islanda, aceasta fiind a cincea.

Apropo, la bulgari s-or duce ungurii? Sunt rau, stiu 🙂

3 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.