Cinci avioane in cursa pentru licitatia din Polonia

Cinci producatori de avioane multirol si-au anuntat intentia de a participa la viitoarea licitatie poloneza, potrivit unui anunt al Ministerului Apararii de la Varsovia.

Au raspuns solicitarii polonezilor americanii de la Lockheed Martin (F-16V si F-35) si Boeing (F/A-18 Super Hornet), italienii de la Leonardo (Eurofighter Typhoon) si suedezii de la Saab (Gripen E).

Momentan lucrurile sunt intr-o faza de evaluare, polonezii dorind sa dea drumul licitatiei undeva prin 2025. Exista insa niste analize destul de bune care arata ca, daca se vor tine de planul de achizitii anuntat, nu vor avea bani de avioane.

In continuare, intentia de a inlocui vechile Su-22 si MiG-29 cu multiroale moderne se poate dovedi mai scumpa decat cumpararea celor 48 de F-16 C/D din urma cu mai bine de un deceniu.

Asta inseamna ca dorinta polonezilor e laudabila, dar ca sansele de realizare sunt totusi relativ mici.

15
Leave a Reply

avatar
7 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MCRaptorMirel CalbertLanceR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Raptor
Guest
Raptor

Se grabesc ca fata la maritat. Gripen nu-si are rostul in competitie cata vreme au optat pentru un alt mono motor si nu va necesita upgrade, 8 ani sunt lungi dar evolutia in aviatie pe partea de electronica este foarte rapida. F/A-18 Super Hornet ar avea sansa doar sa vina cu varianta Advanced Super Hornet daca au de gand sa termine demonstratorul si toate fazele preliminare pentru a fi declarat apt si ar mai trebui sa pluseze si cu EA-18G Growler ca sa-i puna pe lesi pe ganduri. EF, doar daca va fi iubire mare intre ei si europeni/nemti ca… Read more »

Jap
Guest
Jap

Bătălia se va da între ’16 și ’35. Yo unul zic că Rafale vine tare pe turnantă.

Raptor
Guest
Raptor

Daca vroiau F-16 incepeau de anul trecut selectia. In 2025 va fi prea tarziu pentru Falcon si am explicat ca au in intentie achizitia de F-35.

LaCuscaPSD
Guest
LaCuscaPSD

Si despre cele 36 avioane (f16 ?) pentru Ro,se mai stie ceva ???

albert
Guest
albert

Perioada de achizitie este lungita pana spre 2025, pt. ca polonezii pretind transferul complet de tehnologie.Deci gen. 5 greu de crezut.

Raptor
Guest
Raptor

Au deja 48 gen 4, vor mai lua probabil inca atatea dupa ce vor organiza licitatia in 2025 si se va incepe productia prin 2026, deci se duc spre 2030 cu ele.
Ce sa faci cu capacitatea de productie pentru gen 4 dupa 2030 cand ai deja 100 bucati iar lumea buna a inceput de 10 ani sa falfaie cu gen 5?

albert
Guest
albert

Tocmai ca nu-i
o simpla vanzare,executia se doreste facuta in Polonia.De ce-i spune pompos”program harpia”?Ca este o actiune complexa,cu mai multi pasi.Cine are chef de buchisit,iaca:
http://www.sobieski.org.pl/wp-content/uploads/samoloty_boj_e_book.pdf

Raptor
Guest
Raptor

Daca ne traduci am putea fi interesati

Mirel C
Guest
Mirel C

Atat Polonia cat si Romania ar avea numai de castigat DACA in urmatoarea perioada (anii in care au facut trecerea de la lejer activ(MIG-21) la operational, cu ajutorul escadrilelor de F-16): – ar achizitiona macar cate o escadrila de avion multirol european ET, https://world.eurofighter.com/articles/air-vice-farnell, – ar asimila in productie offset componente de la acest avion multirol european, – ar genera colaborari cu industria aeronautica europeana – ar face proiecte si stagii cu tinerii tehnicieni si piloti din FAR cu FA ale statelor europene detinatoare de astfel de avion si de logistica specifica – ar crea locuri de munca de tot… Read more »

Raptor
Guest
Raptor

Mai Mirele, ma… Cine ti-a soptit tie afacerea asta cu EF sau cum ai ajuns la concluziile acestea? Romania are o escadrila de F-16 si alta Lancer si ar trebui sa cumpere cel putin inca una de ET. Bravo, uite cum facem un ghiveci de escadrile din fiecare aparat de pe piata ca la intretinerea aparatelor nu ne mai gandim. Cand vreodata Romania a cerut offset la o achizitie militara, cum l-am putea implementa in cazul de am cere de data asta ca tehnologic batem spre 0 si cati bani crezi tu ca ar fi dispus guvernul sa investeasca in… Read more »

MC
Guest
MC

Imi cer scuze, modest, ca m-am iluzionat aicea pe blogul de Iluziioricum.ro… de tinerete, de cand traduceam articole din reviste pe care le-am aruncat deja pe apa Dambovitei. ca si sperantele unei lumi diferite de cea a lui Orwell. Toate achizitiile internationale implica lobby, comisioane, retrocomisioane pentru ca altfel cred ca ar inchide offshorele alea… cei ffbogati care mananca dimineata caviar la Monte Carlo si seara fondu la Zermatt stiu de ce. sa revenim la Daia noastra, si sa ne intelegem ca daca am fi putin mai atenti la avionica ultimelor generatii nimic nu se face fara voia celor care… Read more »

MC
Guest
MC

1. Este o autoironie, in sensul ca in orice postare sau blog trebuie sa lasi sa se intrevada usoara atitudine autoironica fata de ce crezi tu ca scrii si ce citesc- intrevad -ceilalti. Eu am crezut ca AVIATIA ROMANA “va urca pe noi culmi” dupa ’89. scriind acum, cu oarecare inversunare dar si marturisita nostalgie, despre aceste realitati transformate deja in istorie nu pot sa fiu decat, autoironic. Multumesc, pt intelegere. 2. Am raspuns provocarii interioare de a scrie intrucat Apreciez eforturile editoriale si consider ca un comentariu, chiar modest, adauga valoare acestui efort. 3. exista studii elaborate, care odata… Read more »