Czech Airlines isi schimba proprietarul

Czech Airlines (CSA), oprratorul aerian national ceh, isi va schimba proprietarul dupa ce Korean Air a renuntat la pachetul de actiuni pe care il detinea.

Cele 44 de procente din Czech Airlines ale coreenilor au fost cumparate de Travel Service, o companie ceha. De fapt, cea mai mare companie aeriana ceha.

In urma acestei mutari, Travel Service va detine un pachet de 78,9% din actiunile Czech Airlines.

Mie mi se pare ca povestea CSA este una dintre putine de succes din acest colt de lume. Ca si la Tarom, ca sa dau doar un exemplu intamplator ;), lucrurile nu mergeau bine, angajatii erau multi, flota de avioane mica si pestrita, iar pierderile se tot acumulau.

Pe la sfarsitul lui 2012, cehii a anuntat ca vor sa reia zborurile lung-curier (va suna cunoscut?), iat nici jumatate de an mai tarziu Korean Air prelua 44% dintre actiunile companiei si, poate mai important, controlul.

In 2016 Czech Airlines a revenit pe profit pentru prima data dupa dracu’ stie cat de multi ani. Cu un an inainte, Travel Service preluase 35% dintre actiunile companiei dupa ce Korean a refuzat sa exercite optiunea de cumparare pe care o avea.

Acum, coreenii renunta complet la Czech Airlines, care va intra in proprietatea Travel Service.

Travel Service astia reprezinta o companie ceha infiintata in 1998. In principiu, oamenii efectueaza zboruri charter si inchiriaza avioane altor companii care au nevoie de ele in anumite momente. In plus, au si un brand low-cost care se cheama SmartWings sub “umbrela” caruia efectueaza curse regulate.

Dupa ce au devenit practic proprietarii Czech Airlines, oamenii au anuntat ca-si schimba optica. Travel Service devine un holdin, toate operatiunile aeriene sunt mutate pe brandul SmartWings si incep investitii pentru cresterea flotei CSA. Asta ar putea insemna fie avioane noi, fie un transfer intern, intre SmartWings si CSA.

Flota Czech Airlines e compusa din 9 avioane Airbus A319-100, un A330-300 folosit pe unica destinatie lung-curier, cea spre Seul, 3 avioane ATR 42-500 si 5 avioane ATR 72-500. Exista si o comanda pentru 7 avioane A320Neo, care ar urma sa inlocuiasca o buna parte din vechile A319.

Flota Travel Service e compusa din doua Boieng B737-700, 27 de B737-800 si doua B737-900ER. In plus, exista si o comanda pentru 30 de avioane B737 Max8.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Raptor Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Raptor
Guest
Raptor

Impresionant ce poate detine o companie din coltul acesta de lume, mai ales ca nu au nici 20 ani pe piata.