Home » Aviatie militara, featured

Danemarca spune “pas” F-35 si lanseaza concursul pentru achizitia multirolului

15 March 2013 No Comment

f-16 danemarcaUn nou stat partener in programul JSF, Danemarca, a spus “pas” achizitiei directe de F-35 Lightning II si a anuntat lansarea unui concurs de oferte pentru viitorul multirol al Fortelor Aeriene.

Ministerul Apararii Danez a anuntat ca achizitionarea avionului multirol pentru Fortele Aeriene proprii se va realiza in urma unui concurs.

Ideea de a-i pune pe producatori sa se intreaca in oferte nu este una noua nici la danezi, insa, pana acum, mai toata lumea sustinea ca F-35 este favorizat si ca se vor impune anumite conditii pe care numai aparatul celor de la Lockheed le poate indeplini.

Cum insa costurile F-35 au crescut considerabil in ultimii ani iar capabilitatile au tot dat inapoi din cauza taierilor de buget, danezii nu mai sunt atat de incantati de “invizibilul” american si sunt gata sa asculte si alte oferte.

Motiv pentru care in competitie a revenit Eurofighter Typhoon, considerat chiar favorit in aceste momente. EADS s-a retras din competitie in anul 2007, acuzandu-i pe danezi ca vor doar F-35 si nimic altceva. Acum, odata cu schimbarea de optica, europenii sunt “foarte interesati” sa isi vanda avionul in Danemarca.

Ceilalti competitori ai concursului din Danemarca sunt Boeing, cu F-18 Super Hornet, si Saab, cu Gripen NG.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.