Home » Aviatie militara, featured

Dassault Rafale este scump. Mult mai scumpDassault Rafale is expensive. Way too expensive

28 January 2014 8 Comments

rafale micDassault nu a reusit nici pana acum sa exporte “omnirolul” Rafale iar una din cauze este pretul urias al avionului francez. Negocierile cu India, care dureaza deja de doi ani, par ca au intrat in impas din acelasi motiv.

Presa de la New Delhi a dezvaluit ca, in ultimii doi ani, pretul avionului Rafale s-a dublat!

Astfel, daca in momentul desemnarii Dassault ca invingator al concursului organizat pentru dotarea Fortelor Aeriene Indiene cu 126 de avioane se vorbea despre un cost total de 18 miliarde de dolari si un pret mediu de 60-65 de milioane de dolari pe avion, acum s-a ajuns la un pret de 120 de milioane de dolari per avion si un cost total al programului de peste 30 de miliarde de dolari.

Cum si in india vor fi organizate nu peste mult timp alegeri, actualii guvernanti dau din colt in colt si amana pe termen nedeterminat semnarea contractului de achizitie.

Iar perspectivele Rafale nu sunt deloc bune. Desi aparatul francez este recunoscut ca unul dintre cele mai bune din lume, in momentul de fata, este si unul dintre cele mai scumpe, astfel ca potentialii cumparatori nu se inghesuie deloc. Dimpotriva chiar.rafale micDassault Rafale is one expensive fighter jet. Actualy, it’s too expensive, according di indian press.

Journalists from New Delhi revealed that Rafale’s price tag doubled in the last two years? It’s possible? Well…

When Indian Goverment annoubced it will buy 126 Rafale “omnirole” jets, price for one airplane was estimated at $ 60-65 millions. Two years after, the price for one plane is estimated at $120 millions.

This is the main reason for wich Indian Goverment hasn’t signed the acquisition contract with the french manufacturer.

8 Comments »

 • Cezar said:

  Ce ciudat e cum creste pretul la Rafale…..mai mai ca e povestea Eurofighter sau LM si alta nu! Apropo…..care-i diferenta dintre cele doua, care-i mai bun/performant si care credeti voi ca s-ar potrivi mai bine cerintelor armatei romane, exceptand factorul politic, bineinteles!? Vorbesc strict de cerintele tehnice ale RoAf. Francezul versus Anglo-Germano-Italianul super laudat. Si aici nu intru intr-o posibila lupta directa intre cele doua avioane, ca nu mai ies asa usor si as dezbate si asculta orice parere expusa. MS Astept pareri! 🙂

  • Admin said:

   Cerintele tehnice ale RoAF le indeplineste cam orice supersonic cu valente de multirol. Adica un avion care ar putea sa faca ce face LanceR-ul in prezent, Politie Aeriana si ocazional atac la sol.

   E greu de spus care dintre cele doua s-ar potrivi “mai bine”, pentru asta ar fi nevoie ca Fortele Aeriene sa ne spuna cam ce-ar vrea sa faca in plus cu un avion multirol.

   O parere personala este ca RoAF i s-ar potrivi cel mai bine un avion monomotor, ieftin de operat, ieftin si usor de intretinut. Adica ceva dintre F-16, Gripen, Mirage, eventual Kfir sau chinezaria J-10B.

 • Jap said:

  Aveți visuri umede măi băieţi iar indienii sînt imbecili pînă se supără francezi si nu le mai vînd nimic

  • Admin said:

   Daca se supara francezii, rusii, americanii si suedezii abia asteapta la colt sa incaseze 18 miliarde de dolari.

 • Jap said:

  Întrun fel ai dreptate dar hai sa privim mai atent 1) indienii astazi joacă la două capete șînt în programul rusesc pak fa și joacă în prelungiri cu francezii (rafale) 2) din cele două avioane ei încearcă șăși construească propiul ‘luptător’ rămîne de văzut. 3)ziceai că sedezii stau la colț și să presupunem că mîine cîstigă gripen întrun eventual-viitor conflict aerian cu clonele chinezilor care ar fi rezultatul? 4) americanii stau la colț tu chiar crezi că mîine sar construi f-35 în india sau alt f. 5)indienii adoră sculele rusești iar rușii nu sînt așa de imbecili să le de-a pe tavă pak fa-ul 6) tot ce le ramine de făcut este să se apuce de clonat.

  • Admin said:

   Indienii nu joaca la doua capete, ci joaca inteligent. Au avioane rusesti, vor avioane vestice (Rafale sau ce-o fi), vor sa-si construiasca propriile avioane (Tejas, PAK-FA) pentru ca nu vor sa depinda de nimeni decat de ei. Un avion de generatie noua poate fi facut inutilizabil extrem de simplu prin folosirea codului sursa.

   Nu numai suedezii stau la colt. Americanii au de vandut F-16 si F-18, ba cred c-ar da si F-15 pentru pretul corect. Rusii vor sa mai vanda si ei niste Su-35, EADS e aproape disperat sa vanda Eurofighter… Indienii au numai de castigat.

   Rusii nu-si permit sa nu le dea PAK FA. Fara miliardele indienilor, PAK FA nu se mai face 🙂

   Indienii nu-s buni la clonat. Tehnologia lor aeronautica e similara cu cea din constructia de automobile. O gluma.

 • corny said:

  Sintem in NATO merg pe varianta gripen , daca nu am fi membri a-si merge pe varianta Mig -29

  • gerula said:

   mergeti pe IAR 80…… site asta e plin de specialisti!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.