Home » Aviatie civila, featured

Dosare penale pentru utilizarea dronelor la protestele din Bucuresti?

14 February 2017 5 Comments

Foto: Dan Mihai Balanescu

Stiu ca nu am vorbit prea mult despre drone aici, din pacate, dar stirea asta mi se pare importanta.

Potrivit celor de la News.ro, procurorii si Autoritatea Aeronautica Civila Romana au demarat o ancheta privind utilizarea ilegala a unor drone cu ajutorul carora s-au filmat/ fotografiat protestele din Piata Victoriei din ultimele saptamani.

Ar fi fost identificati deja patru operatori de drone care trebuie sa dea acum explicatii, riscand dosare penale.

De ce dosare penale? Nimic mai simplu. Ca sa zbori o drona simpla, banala, in Bucuresti ai nevoie de niste lucruri. In primul drona trebuie inregistrata la AACR, care emite un certificat de identificare. Apoi, daca vreti sa fotografiati sau sa filmati peste Bucuresti, aveti nevoie de aprobare de la Ministerul Apararii. Da, asa e.

Acum, cei patru piloti de drone trebuie sa dea explicatii. Iar drone la proteste au fost folosite, am vazut cel putin doua in zile diferite.

N-am gasit inca ce risca cei patru, insa ma indoiesc ca-s pedepse mai aspre decat amenzi penale.

Ar fi interesant daca ne-ar scrie si proprietari de drone, care le utilizeaza legal sau nu.

P.S. Mi-am amintit acum ca atunci cand a fost marsul in memoria victimelor de la Colectiv cel putin doua drone au filmat totul. Nu doar static, cum e Piata Victoriei, ci pe tot parcursul marsului. Acum nu stiu daca baietii respectivi au avut sau nu aprobarea MApN pentru asta, dar tind sa cred ca nu.

5 Comments »

 • Jap said:

  ‘infractorii aeriani’ vor fi obligați să le ia CASCO.

  • LanceR said:

   Nu. Doar dronele peste 15 kg au nevoie de asigurare. La cele mici e optionala, dar pilotul raspunde de eventualele pagube pe care le-ar provoca.

 • Mig-21 LanceR said:

  Si ce e in neregula? Legea trebuie RESPECTATA de toti, fara nici o exceptie, iar asta include si mitinguri neautorizate cu blocari grave de trafic. Dar ma rog, daca maine protestez ca nu stiu ce, sigur imi iau amenda pt miting neautorizat, altii insa nu iau nimic, chiar daca fac haos.

  • Cristian said:

   Dar legile tampite, trebuie respectate si alea ?!!!

   Si, problema cea mai grava este ca aprobarile respective le dau niste oameni care au ajuns sa ocupe posturile respective [caldute] pe baza de pile, fiind totalmente incompetenti. Decat sa-i ceri o aprobare, mai bine incalci legea.

   • Mig-21 LanceR said:

    Vorbesti la general…da un exemplu. Daca vrei parerea mea… Da, inclusiv legile tampite trebuie respectate, pentru ca e LEGE si pentru a nu crea un precedent in asa fel incat fiecare sa-si dea o interpretare proprie pe orice lege nu-i convine lui. Legile tampite trebuie insa modificate, INSA cine le poate declara tampite.. eu, tu, orice om din popor fara pregatire? NU, doar cei specializati in asta care AU PREGATIRE JURIDICA! Nu trei rahati inghetati ce o pun de un Woodstock intr-o piata mare decid ce lege e tampita, ci legislativul impreuna cu ce din justitie, CCR etc. Pt ca daca pt tine o lege e tampita, poate pt mine nu este si in loc sa ne dam in gura unul altuia, intrebam pe cineva indreptatit sa faca asta! Iar daca ceea ce spun nu ti se pare logic si adevarat, atunci dragul meu esti anarhist.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.