Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured

Dronele ARCA AirStrato au lansatoare asortate | VIDEO

25 November 2014 3 Comments

airstratoEi bine, a venit ziua cea mare! ARCA a lansat clipul video in care dronele AirStrato, una galbena si alta rosie, isi prezinta lansatoarele asortate. Si pe langa asta, mai si zboara!

Desi am incercat sa las ironia deoparte, imi dau seama, da, ca oamenii s-au chinuit totusi destul de mult si au investit, cred, bani suficienti in proiectul asta, ceva nu m-a lasat, motiv pentru care am remarcat lansatoarele asortate.

Daca vreti sa-i cititi pe cei de la ARCA, cica AirStrato ar fi niste mici minuni tehnice, care ar avea “plafonul de serviciu al lui Global Hawk, robustetea si marimea Predatorului si capacitatea de incarcare a lui Shadow, totul la pretul unui autoturism de lux”. Asta zic ei.

Dupa ce m-am uitat de cateva ori bune la clipul video pe care-l aveti si voi mai jos, marturisesc ca-mi vine greu sa cred motorasele alea care aduc a ventilatoare de camera pot propulsa drona la macar o mie de metri, nu 20 de mii, cum spun ei. Si chiar daca ar putea, mie mi se pare c-o cam bate vantul si la 10 metri altitudine, deci…

Repet, nu-s inginer, e foarte posibil sa ma insel, da’ sunt foarte multe lucruri care nu-mi inspira incredere. Ca sa nu mai scriu ca n-am vazut drapelul romanesc pictat pe ele. Nu c-ar fi o conditie, da’ se cam laudau baietii ca nu vor uita de unde au plecat si tot asa…

AirStrato release video from ARCA on Vimeo.

3 Comments »

 • Jared said:

  Aici sînt banii dumneavoastră.

 • Dumitru Prazea said:

  Air Strato este o noua șmecherie, escrocherie, marca ARCA.

  Acest avion nu poate zbura (vezi demonstrația de mai jos) și în consecința imaginile video cu el în aer sunt trucaje.

  Citez din fisa cu caracteristicile tehnice ale lui Air Strato:
  1) Engine thrust at sea level – 6 x 20 kgf
  2) Power source
  Installed power of solar cells – 2,800 W
  Power generator for hybrid version – 5,100 W
  3) Take-off speed – 54 km/h
  Sursa: airstrato.com/en/explorer.html

  Nici nu știu sa minta.
  Se vede imediat, aplicând relația:

  Puterea = Forta x Viteza

  ca tracțiunea totala a celor sase elici înmulțita cu viteza minima, cea la decolare, da:

  6 x 20 kg x 9.81m/s^2 x (54000m/3600s) = 17.658 kW

  Air Strato nu are disponibili conform specificațiilor decât maxim 2.8 kW + 5.1 kW = 7.9 kW si lui ii trebuie minim 17.658 kW sa se mențină în aer!

  Mai sunt neconcordante dar cea referitoare la putere sare în fata imediat, motiv pentru care am dat-o exemplu.

  Habar nu au de fizica, de aeronautica. Încearcă sa prosteasca oamenii aruncând pe un site niște date cu aparenta de caracteristici tehnice dar în fapt simple aiureli.

  Ar trebui ca DNA-ul, dacă mai vin în Romania, sa pună mana pe cei de la ARCA sa le facă un dosar pentru tentativa de înșelăciune ținând cont ca cer înainte de livrare 30% din cei 140000 dolari preț pretins pentru avion (vezi: airstrato.com/en/Preorder_information.pdf). Evident ca nu au cum sa-l livreze.

 • Dumitru Prazea said:

  Alt exemplu de gogomanie tehnica scrisa in fisa avionului Air Strato

  Explicație pe larg:

  Calculele de mai jos arata ca pentru generarea a 6 x 20 kgf = 120 kgf, Air Strato are nevoie de 33.75 kW.
  In foaia sa de caracteristici (vezi: airstrato.com/en/explorer.html ) Air Strato nu are însa disponibili decât niște amărați de 2.8 + 5.1 = 7.9 kW. De unde scoate ARCA diferența enorma de 25.85 kW?

  Asa cum rezulta din fisa tehnica a motorului utilizat in 6 exemplare de ARCA (vezi: sierra.ro/Motor-BL-Outrunner-ROXXY-8085–10-p1849p.html ) acesta trebuie sa tragă 125 A la 45 V adică 5625 W pentru a genera ~ 20 kgf. In consecință cele 6 motoare necesita pe total 6 * 5625 W = 33.75 kW!!

  Panourile foto-solare abia dacă furnizează 2.8 kW (o pretenție a ARCA) deci ajung doar pentru ~50% din puterea necesara unui singur motor sau altfel spus celulele fotovoltaice nu au decât o contribuție de 8.3% (2.8 kW/ 33.75 kW) restul de 91.7% trebuind generat cu alte surse adică până la urma te poți lipsi de ariile solare ca nu ajuta mai deloc.

  Întreaga foaie tehnica a lui Air Strato este o simpla aiureala ornata cu poze frumoase!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.