Home » Aviatia Militara din Romania, Aviatie militara, featured

Eroul aviator Gheorghe Mociornita are bust in fata Primariei Baicoi

22 April 2015 No Comment

mociornitaDupa o lunga asteptare, eoul aviator Gheorghe Mociornita are un bust amplasat in localitatea lui natala, Baicoi, Prahova, chiar in fata primariei.

Dezvelirea bustului fostului pilot a avut loc marti, 21 aprilie 2015, la aniversarea a 70 de ani de la moartea aviatorului.

Gheorghe Mociornita si-a dat viata in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cu mai putin de trei saptamani inainte de capitularea Germaniei naziste.

Locotenentul-aviator Mociornita a decolat la pranz, in ziua de 21 aprilie 1945, in avionul IAR-81 cu numarul de bord 426 alaturi de adjutantul major Dumitru Silivan. Misiunea lor era de a ataca la sol o coloana nazista aflata in retragere in Cehoslovacia, ceea ce facuse si in dimineata acelei zile. In timpul atacului, IAR-ul pilotat de Mociornita este lovit de nemti si se prabuseste, pilotul pierzandu-si viata.

A murit la ceva mai mult de o luna dupa ce implinise varsta de 26 de ani.

In 29 de misiuni efectuate in timpul razboiului, Mociornita a obtinut noua victorii aeriene, fiind, prin urmare, un as al Aviatiei Militare.

Pentru a-l onora, Baza 86 Aeriana poarta numele “locotenent aviator Gheorghe Mociornita”.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.