Home » featured, Istorie

Expozitia Dumitru Prunariu – OMUL

14 June 2011 No Comment

30 de ani de la zborul primului român în Cosmos (1981 – 2011)

Muzeul Militar Național și General Maior (r) Dumitru Dorin Prunariu vă invită joi, 16 iunie 2011, orele 13:00, la vernisajul expoziției aniversare “Dumitru Prunariu – OMUL” organizată cu prilejul a 30 de ani de la zborul în cosmos al primului român, în 1981.

Expoziția prezintă, prin intermediul fotografiilor din arhiva personală a cosmonautului român, o latură mai puţin cunoscută de către public a personalităţii domnului Dumitru Prunariu. Imaginile aduc în prim plan copilăria, adolescenţa, perioada studenţiei, pregătirea şi zborul în Cosmos şi aspecte din viaţa privată din ultimii 20 de ani. Alături de fotografii, vor mai fi expuse obiecte care au făcut parte din echipamentul de zbor al domnului Prunariu, respectiv: costum de cosmonaut, de amerizare, trusă de medicamente, raţie de hrană, ustensile de igienă corporală și alte obiecte.

Expoziția aniversară este deschisă publicului în perioada 16 iunie – 30 septembrie la Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”, strada Mircea Vulcănescu 125 – 127, sector I, Bucureşti, într-un spațiu special amenajat.

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, instituţie culturală de rang naţional aparţinând Armatei României, are datoria de onoare de a menţine respectul pentru istoria neamului şi a umanităţii, pentru făuritorii acesteia, de la omul simplu ajuns oştean de rând, la cel născut pentru a fi om politic sau la cel desemnat comandant militar.

Generalul Maior (r) Dumitru Prunariu este primul şi, deocamdată, singurul român care a zburat în Cosmos. În timpul petrecut în spațiu, echipajul format din colonelul cosmonaut sovietic Leonid Popov şi locotenetul major inginer de aviaţie român Dumitru Prunariu a realizat 22 de experimente ştiinţifice, printre care cele denumite „CAPILAR”, „BIODOZA”, „ASTRO”, „NANOBALANŢA”. Revenirea din spaţiul cosmic a avut loc la 22 mai 1981.

Eveniment sustinut si promovat de Asociatia Aripi Romanesti – http://aripiromanesti.ro/

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.