Home » Aviatie militara, featured

F-16 revine in prim-plan. Ministrul Apararii anunta o posibila achizitie

28 November 2011 One Comment

Ceea ce spuneam acum ceva timp, anume ca decizia politica in ceea ce priveste achizitia avionului multirol pentru Fortele Aeriene Romane a fost luata de multisor, se confirma cu fiecare declaratie oficiala.

Dupa presedintele Basescu si ambasadorul SUA la Bucuresti, acum a venit randul ministrului Apararii sa iasa la rampa.

Gabriel Oprea a declarat, in weekend, ca spera ca Romania sa aiba posibilitatea de a cumpara avioane F-16 in cel mai scurt timp.

“Speram ca proiectul nostru, pe care l-au cerut Fortele Aeriene, sa ne dotam cu avioane F-16, va putea printr-un efort, cu banii pe care ii avem, incet, dar sigur, sa putem sa cumparam acele avioane pe care intreaga zona NATO le are, F-16. Am avut in ultima perioada un buget de avarie, am cerut 2,38 la suta din PIB, pe care Romania si l-a asumat la intrarea in NATO, dar vedeti care sunt posibilitatile Romaniei acum.

E bine ca a crescut putin si sunt convins ca in momentul in care vom avea posibilitate economica vom primi bugetul de 2,38 la suta. Cu acest buget de avarie de pana acum ne-am indeplinit misiunile din tara si in teatre de operatii din strainatate. Avem nevoie de bani, de acel 2,38 la suta din PIB pentru Aparare, pentru a avea tehnica de lupta moderna”, a spus Oprea.

Astfel, daca cineva isi inchipuia ca guvernantii fac un joc inteligent (cum au facut polonezii si cum fac acum cehii, spre exemplu) pentru a aduce in dotare un aparat modern, cat se poate de ieftin si un offset de care avem mare nevoie, se insela amarnic.

Decizia a fost luata de mult. Romania va intinde o mana de ajutor celor de la Lockheed si va cumpara F-16 noi. Date fiind detaliile inexistente pentru public ale intelegerii, probabil ca Romania ar fi cumparat avioane la mana a doua daca americanii nu erau disperati sa vanda aparate noi si daca opinia publica de la noi nu ar fi reactionat atat de vehement impotriva acelei veritabile “combinatii”.

One Comment »

  • Night-elf said:

    Nu revine F-16 in prim plan, revine ministrul apararii in prim plan. Practic tipul n-a zis nimic nou. Achizitia e “posibila” de vreo 10 ani, dar e bine, se mai castiga ceva prilejuri de a te sparge in figuri declarativ.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.