F-16 revine in prim-plan. Ministrul Apararii anunta o posibila achizitie

Ceea ce spuneam acum ceva timp, anume ca decizia politica in ceea ce priveste achizitia avionului multirol pentru Fortele Aeriene Romane a fost luata de multisor, se confirma cu fiecare declaratie oficiala.

Dupa presedintele Basescu si ambasadorul SUA la Bucuresti, acum a venit randul ministrului Apararii sa iasa la rampa.

Gabriel Oprea a declarat, in weekend, ca spera ca Romania sa aiba posibilitatea de a cumpara avioane F-16 in cel mai scurt timp.

“Speram ca proiectul nostru, pe care l-au cerut Fortele Aeriene, sa ne dotam cu avioane F-16, va putea printr-un efort, cu banii pe care ii avem, incet, dar sigur, sa putem sa cumparam acele avioane pe care intreaga zona NATO le are, F-16. Am avut in ultima perioada un buget de avarie, am cerut 2,38 la suta din PIB, pe care Romania si l-a asumat la intrarea in NATO, dar vedeti care sunt posibilitatile Romaniei acum.

E bine ca a crescut putin si sunt convins ca in momentul in care vom avea posibilitate economica vom primi bugetul de 2,38 la suta. Cu acest buget de avarie de pana acum ne-am indeplinit misiunile din tara si in teatre de operatii din strainatate. Avem nevoie de bani, de acel 2,38 la suta din PIB pentru Aparare, pentru a avea tehnica de lupta moderna”, a spus Oprea.

Astfel, daca cineva isi inchipuia ca guvernantii fac un joc inteligent (cum au facut polonezii si cum fac acum cehii, spre exemplu) pentru a aduce in dotare un aparat modern, cat se poate de ieftin si un offset de care avem mare nevoie, se insela amarnic.

Decizia a fost luata de mult. Romania va intinde o mana de ajutor celor de la Lockheed si va cumpara F-16 noi. Date fiind detaliile inexistente pentru public ale intelegerii, probabil ca Romania ar fi cumparat avioane la mana a doua daca americanii nu erau disperati sa vanda aparate noi si daca opinia publica de la noi nu ar fi reactionat atat de vehement impotriva acelei veritabile “combinatii”.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Night-elf Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Night-elf
Guest

Nu revine F-16 in prim plan, revine ministrul apararii in prim plan. Practic tipul n-a zis nimic nou. Achizitia e “posibila” de vreo 10 ani, dar e bine, se mai castiga ceva prilejuri de a te sparge in figuri declarativ.