Home » Aviatie militara, featured

F-35, tot mai aproape de IOC

27 May 2015 4 Comments

Foto: US Marines

Foto: US Marines

Primul avion multirol de generatia V, F-35 adica, se apropie cu pasi repezi de obtinerea IOC – Initial Operational Capability – eveniment care ar trebui sa aiba in luna iulie a acestui an.

Din acest motiv, americanii realizeaza teste intense cu F-35, pe care il supun incercarilor din cele mai diverse pentru a vedea daca aparatele de zbor sunt pregatite pentru serviciul de lupta.

Infanteria Marina, sau US Marines, a dus sase bucati de F-35B, pe care le testeaza din greu la bordul USS Wasp, cea mai noua nava de asalt amfibie americana.

Avioanele efectueaza clasicele teste de STOVL – short take-off and vertical landing – dar si altele mai complexe, inclusiv dogfight-uri. Deocamdata doar intre ele, asa ca nu sunt informatii despre cat de bun este F-35 comparativ cu Hornet-urile sau Harrier-ele.

Din ce spun americanii, adevaratul test este pentru tehnicieni, care trebuie sa se obisnuiasca sa efectueze lucrarile de reparatie si mentenanta a acestor avioane pe mare. S-a facut chiar un zbor in premiera, un titlrotor Osprey reusind sa aduca la bordul lui USS Wasp un motor de F-35.

Iata, asadar, ca mult-prea-scumpul si mult-prea-pretentiosul si mult-prea-problematicul F-35 pare ca a depasit multe dintre bolile copilariei si se indreapta cu pasi repezi spre adolescenta si, mai departe, spre maturitate.

4 Comments »

 • Jap said:

  “primul avion multirol de generația v, adică F-35…” parcă primul avion multirol de generația 5 a fost și este f22 raptor n-ui așa? Și înaintea lui raptor gringo a fabricat un f117 air-to-air cu dedicaţie pt și numai pt bombardierele ivănești,deci f-35 nu este primul avion de generaţia v frate.

  • LanceR said:

   E primul multirol de gen V. F-22 si F-117 nu-s multiroale. Citeste si tu mai atent 🙂

 • jap said:

  ‘Avionulde lupta multirol este un avion care poate fi folosit atit in rol de avion de vinatoare cit si bombardament’ cica asa zice definitia multirolului, F22 Raptor si-a dat bacul recent contra jihadistilor poate ai uitat,F117 a fost retras dar exista si acum una bucata air-lo-air,am citit foarte atent.

 • LanceR said:

  Multirol nu inseamna doar vanatoare-bombardament. Inseamna si CAS, inseamna si recunoastere.

  F-22 a bombardat in Siria, dar pana si americanii au recunoscut ca au fost mai mult misiuni de testare in conditii reale de lupta. Chiar americanii au recunoscut ca nu au nicio intentie sa faca din F-22 multirol pentru ca e prea scump de operat, iar ei au alte avioane care pot foarte bine sa zboare in misiunile astea.

  F-117 e o alta mancare de peste. A fost varianta navalizata in care i-au pus radar aer-aer si AMRAAM-uri, dar un subsonic slab manevrier e o gluma in rol de superioritate aeriana. Asa ca au renuntat rapid la idee.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.