F-35, tot mai aproape de IOC

Foto: US Marines
Foto: US Marines
Primul avion multirol de generatia V, F-35 adica, se apropie cu pasi repezi de obtinerea IOC – Initial Operational Capability – eveniment care ar trebui sa aiba in luna iulie a acestui an.

Din acest motiv, americanii realizeaza teste intense cu F-35, pe care il supun incercarilor din cele mai diverse pentru a vedea daca aparatele de zbor sunt pregatite pentru serviciul de lupta.

Infanteria Marina, sau US Marines, a dus sase bucati de F-35B, pe care le testeaza din greu la bordul USS Wasp, cea mai noua nava de asalt amfibie americana.

Avioanele efectueaza clasicele teste de STOVL – short take-off and vertical landing – dar si altele mai complexe, inclusiv dogfight-uri. Deocamdata doar intre ele, asa ca nu sunt informatii despre cat de bun este F-35 comparativ cu Hornet-urile sau Harrier-ele.

Din ce spun americanii, adevaratul test este pentru tehnicieni, care trebuie sa se obisnuiasca sa efectueze lucrarile de reparatie si mentenanta a acestor avioane pe mare. S-a facut chiar un zbor in premiera, un titlrotor Osprey reusind sa aduca la bordul lui USS Wasp un motor de F-35.

Iata, asadar, ca mult-prea-scumpul si mult-prea-pretentiosul si mult-prea-problematicul F-35 pare ca a depasit multe dintre bolile copilariei si se indreapta cu pasi repezi spre adolescenta si, mai departe, spre maturitate.

4
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

“primul avion multirol de generația v, adică F-35…” parcă primul avion multirol de generația 5 a fost și este f22 raptor n-ui așa? Și înaintea lui raptor gringo a fabricat un f117 air-to-air cu dedicaţie pt și numai pt bombardierele ivănești,deci f-35 nu este primul avion de generaţia v frate.

jap
Guest
jap

‘Avionulde lupta multirol este un avion care poate fi folosit atit in rol de avion de vinatoare cit si bombardament’ cica asa zice definitia multirolului, F22 Raptor si-a dat bacul recent contra jihadistilor poate ai uitat,F117 a fost retras dar exista si acum una bucata air-lo-air,am citit foarte atent.