Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured

Gripen NG, in faza de asamblare finala

17 November 2015 10 Comments

gripenPrimul prototip Gripen NG a intrat in faza de asamblare finala, au anuntat recent oficialii Saab.

Unul dintre directorii companiei suedeze, Ulf Nilsson, a dezvaluit ca Saab a avut foarte putine probleme pe linia de asamblare cu NG-ul pana in momentul de fata si se asteapta ca lucrurile sa decurga la fel si in continuare.

Primul prototip Gripen NG ar urma sa efectueze primul zbor undeva in anul viitor, insa suedezii nu s-au hazardat pana acum cu o data concreta.

Personal, ca fan Gripen inca de la primele variante, abia astept sa vad noul NG prinzand aripi si, mai apoi, ca avion operational pentru macar doua state, Brazilia si Suedia.

Iar in cazul suedezilor, sunt sanse mari sa aflam in anii ce vin cum se va descurca in fata “rivalilor” de generatia 4+ si, de ce num chiar 5.

10 Comments »

 • Jap said:

  La ce țeapa am luat noi cu ‘multirolul’ stirea asta ne arată cît de fraieri sîntem.

  • LanceR said:

   Demonstratorul NG a fost dezvoltat dintr-un D al suedezilor. Asta e construit direct ca NG sau E/F daca vrei.

   • Mig-21 LanceR said:

    In cazul asta este primul NG produs de la zero, intr-adevar. Nu inteleg doua chestii, de ce il considera tot prototip, avand in vedere ca pe Gripen-ul NG obtinut prin transformarea acelui D au testat tot ce era de testat si au cam ajuns la varianta finala. Si al doilea lucru, de ce preconizeaza ca lucrurile vor decurge la fel de lent in continuare avand in vedere ca au cel putin doua comenzi, una de la brazilieni, alta de la ei insisi, pt aviatia suedeza si este posibil sa se mai miste lucrurile si prin alte zone, posibil chiar la elvetieni, chiar daca pe moment s-au razgandit. F-5ul elvetian nu o mai duce mult si va cere inlocuire iar Gripenul NG chiar este o oferta buna, macar din pct de vedere financiar.

    • LanceR said:

     Pai e prototip pt ca acum se integreaza pentru prima data toate acele inovatii (motor, radar, sisteme avionice etc.) in productia de serie. Si sper sa nu ma insel, dar parca demonstratorul nu avea pe el motorul GE.

     Nu mi se pare ca lucrurile decurg lent. Decat sa forteze anumite lucruri si sa grabeasca dezvoltarea, mai bine se asigura ca totul e integrat si functioneaza asa cum trebuie. Cred 🙂

     • Mig-21 LanceR said:

      Deci lipsesc niste cuvinte in articol, ca am inteles total gresit ca lucrurile ar decurge lent:
      “Ulf Nilsson, a dezvaluit ca Saab a avut foarte putine ??? cu NG-ul pana in momentul de fata si se asteapta ca lucrurile sa decurga la fel si in continuare.”

      Uitandu-ma aici: https://www.flightglobal.com/news/articles/dubai-new-generation-gripen-enters-final-assembly-418908/

      am vazut ce vrea de fapt sa spuna Ulf Nilsson si anume ca datorita proiectarii bune au avut mai putine ajustari de facut la acest prim prototip NG decat au in general de facut pe linia existenta de productie a variantelor C/D, linie care de altfel e ajunsa la maturitate de mult timp.

      Pentru Gripen NG este o veste extraordinara si se pare ca Saab nu degeaba si-a luat tot timpul cu varianta NG si cred intr-adevar ca vor avea mult de castigat prezentand un produs finit decat daca ar prezenta un WIP.

      Ca o paralela, nu pot sa nu remarc succesul adus in vanzari de strategia Dassault pentru Rafale – un produs finalizat si verificat fata insuccesul Typhoonului(care dupa mine va fi peste Rafale cand va atinge maturizarea programului) care inca este in dezvoltare, iar la toate competitiile la care s-a prezentat a fost intr-o varianta de tranzitie, niciodata in varianta finala, intotdeauna cu promisiuni.

     • LanceR said:

      Corect. Problema suedezilor este ca n-au “aparat” de lobby si le va fi foarte greu sa concureze cu tarile mari. O pot face doar sporadnic si venind numai cu oferte foarte-foarte avantajoase.

 • Cezar said:

  Gripen NG are ceva capabilitati Steltch? 🙂

  • LanceR said:

   Parca se laudau acum cativa ani ca o sa fie si-un pic de stealth, adica niste vopsea absorbanta, racire jet si ce se mai poate face la platforma aia.

 • Cezar said:

  Gripen NG are ceva capabilitati Steltch? 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.