Gripenul ramane inca 10 ani in Ungaria

Ungaria demonizatului dictator wanna-be Viktor Orban si-a asigurat, pentru inca 10 ani, o forta aeriana credibila, reusind sa prelungeasca leasingul avioanelor multirol Saab Gripen pana in 2026.

Saptamana trecuta, guvernul Suediei a aprobat și a ratificat prelungirea cu 10 ani a contractului prin care ofera in leasing Ungariei avioane Gripen. Sofia Karlberg, reprezentanta a Agentiei Suedeze pentru Exportul Materialelor de Aparare si Securitate (FXM), a refuzat sa dezvaluie oricare alte detalii asupra modificarilor aduse contractului, cu exceptia faptului ca a fost prelungit cu 10 ani.

Anterior, ministrul ungar al aparării, Csaba Hende, anuntase ca extinderea contractului de leasing pana în 2026 ar putea ajuta statul maghiar să economisească 63 de miliarde de forinti, adica aproximativ 210 milioane de euro.

Din datele furnizate de Guvernul maghiar rezulta ca leasing-ul avioanelor Gripen presupune costuri de 30 de miliarde de forinti anual (aprox. 100 milioane de euro), la care se adauga programele de pregatire, care costa alte 2 miliarde de forinți anual (aprox. 6,6 milioane de euro).

Astfel, daca ceea ce spun ungurii este real iar costul total al leasingului a fost redus cu 200 de milioane de euro, fortele aeriene vecine si-au asigurat 2 din cei 10 ani de contract folosirea gratis a avioanelor Gripen, comparativ cu intelegerea existenta.

Romania doarme

In tot acest timp, in mandra noastra tara, mandrii nostrii factori politici si militari dorm in ghete (sau pantofi scumpi, dupa caz), mult prea preocupati de alte probleme, mai stresante. Concomitent, “flota” de MiG-uri 21 LanceR inca operationale se reduce cu fiecare luna ce trece, la fel ca resursa si asa intinsa la maxim a avioanelor.

Nu pot sa nu mentionez ca, potrivit “analistilor”, Ungaria se afla intr-o situatie economica mult mai nasoala decat cea a Romaniei. Totusi, pe langa faptul ca vecinii din vest nu prea mor de foame in case, ei isi permit si “aroganta” de a plati 100 de milioane de euro anual pentru a avea o forta aeriana credibila, care sa le asigure cel putin suveranitatea propriului spatiu aerian.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of