Home » Aviatia Militara din Romania, Aviatie militara, featured

IAR-317 a ajuns la Muzeul Aviatiei

13 October 2017 4 Comments

Foto: Muzeul Aviatiei

Muzeul National al Aviatiei Romane va avea in curand un exponat foarte pretios, este vorba despre prototipul elicopterului de atac IAR-317 Airfox.

Celula “vulpii” a ajuns de joi in incinta muzeului si a fost amplasata pe locul de expunere, insa momentan ramane acoperita cu o prelata.

Oficial, Airfox-ul va fi dezvaluit pentru public in data de 25 octombrie, atunci cand la MAv va avea loc Ziua Porților Deschise.

IAR-317 a fost un proiect romanesc de transformare a venerabilului IAR-316B Alouette intr-un elicopter de atac. S-a pastrat mai tot de pe Alouette, modificandu-se numai fuselajul, care a primit forma clasica a elicopterului de atac, cu doua locuri in tandem.

Pentru vremea respectiva si, mai ales, pentru posibilitatile Romaniei, Airfox-ul era un pas inainte, insa Ministerul Apararii nu a dispus continuarea proiectului cu o comanda ferma.

Asa se face ca am ramas numai cu prototipul 01 si cu parti de fuselaj construite pentru prototipul numarul 2.

De notat este faptul ca Airfoxul a zburat destul de mult, existand o poveste-legenda (inca n-am gasit confirmari oficiale) despre un zbor de recunoastere in zilele Revolutiei, cand a si fost lovit usor dupa ce s-a tras asupra lui de la sol.

IAR-317 Airfox este unul dintre proiectele aeronauticii romanesti in jurul caruia s-au tesut nenumarate povesti si legende si va fi excelent sa-l vedem de-acum in expozitia permanenta a Muzeului Aviatiei.

4 Comments »

 • Ariciul said:

  Buna ziua,

  Nu ar fi rau sa ne spui si cine a fost proiectantul principal.

  • LanceR said:

   salut,

   daca timpul ne permite si informatiile vor fi suficiente si verificabile, intentia este sa avem un articol amplu despre airfox pana la prezentarea oficiala de la Muzeu. daca aveti info si credeti ca ne puteti ajuta in acest demers, va rog sa ne scrieti pe adresa de mail sau pe pagina de Facebook intr-un mesaj privat.

 • NEMO said:

  Exista un articol amplu cu fotografii cu el pe trailer, macara,descarcare,montaj elicii etc plus povesti ale celor care l-au construit si zburat, in serial, pe care il voipublica zilele acestea.
  Pentru moment povestile de la surubelinita pana la lada de bere pariu la prima ridicare asteapta un acord.
  Ideea este ca pe 25 surpriza va fi mult mai mare decat dezvelirea sa.
  Mai bine veniti pt ca pierdeti enorm.

 • Buni said:

  Airfoxul a zburat in zilele de dupa 22. A raportat 2 barbati si o femeie in combinezoane negre pe seaua Tampei. Acestia au executat foc cu armament usor. 317le a primit ordin sa atace si a executat foc inclusiv cu prnd-uri…

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.