Home » Aviatie militara, featured

Iata cat costa modernizarea F-16

24 July 2012 2 Comments

Pentru ca in Romania se vorbeste tot mai des despre o posibila achizitie de F-16 la mana a doua, din Portugalia sau Olanda, ar fi interesant de stiut cam cat costa modernizarea unor aparate de acest gen pentru a fi aduse la cele mai noi standarde.

Ca un facut, Taiwanul ar fi primit recent aprobarea americanilor pentru a incepe modernizarea celor 145 de F-16 A/B pe care le are in dotare, asa ca ne putem face o idee referitoare la pret.

Potrivit mai multor surse, SUA si Taiwan au semnat un acord economic in valoare de 3,8 miliarde de dolari pentru modernizarea aparatelor asiaticilor. Aceleasi surse sustin ca lucrarile la avioane vor fi complexe, evidentiindu-se montarea unor radare AESA (active electronically scanned array), upgrade-uri la nivelul structural, avionica ultramoderna si altele.

Un calcul extrem de simplist ne arata ca Taiwanul va plati ceva mai mult de 26 de milioane de dolari pentru fiecare F-16 modernizat.

Trecand in Romania, 24 de avioane olandeze sau portugheze ar avea un cost de modernizare de aproximativ 625 de milioane de dolari, asta daca tara noastra ar primi acelasi pret din partea americanilor, ceea ce e greu de crezut data fiind anvergura mult mai mica a contractului, precum si relatiile dintre Taiwan si SUA.

Presupunand ca 625 de milioane de euro costa numai modernizarea, in mare, “afacerea” F-16 la mana a doua pentru Romania ar ajunge la celebrul miliard de euro, daca mai adaugam aici costurile de achizitie a aeronavelor, costurile de pregatire a pilotilor si tehnicienilor, dar si costurile de modernizare a infrastructurii.

Iar daca tin bine minte, guvernul Suediei oferea acum 3 ani 24 de Gripen-uri noi, plus un avantajos program de investitii in industria romaneasca, la un miliard de euro.

Dar poate ne spune dom’ ministru cum de sunt mai bune avioanele la mana a doua. Si daca tot ne spune, poate ne zice ceva si de comisioane.

2 Comments »

  • George GMT said:

    Airoplanele sh e mai bune…ca ele are experenta in lupta! Este ca domnul minstru e destept?! Grea intrebare, dar trebuie tinut cont ca Taiwanul are deja infrastructura pt F-16, iar noi avem pt MIG-21, asa ca ori gaseste domnul ministru ceva compatibilitati intre aceste avioane, adica sa potiveasca parbrizele de MIG pe F-16, ori sarim binisor peste miliard.

  • Cristian said:

    Apropo de relatiile dintre Taiwan si SUA, care sunt f f bune:
    Relatiile cu Romania nu ar trebui sa fie cel putin la fel de bune ? Nu suntem noi “PARTENERI STRATEGICI” cu SUa ?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.