Home » Aviatie militara, featured

Inca un esec pentru Rafale? Brazilia vireaza spre Gripen!

18 December 2011 No Comment

Aparatul multirol de productie franceza Dassault Rafale ar putea “bifa” un nou esec in tentativa de a iesi la export deoarece Brazilia, tara care nu cu mult timp in urma mai ca nu facuse publica optiunea pentru aparatul din Hexagon, pare ca vireaza spre suedezul Gripen.

Presedintele tarii Dilma Rousseff, in esenta o sustinatoare a francezilor, insa nu asa mare ca fostul presedinte, Lula da Silva, a realizat ca Brazilia nu prea are bani de aruncat pe fereastra, asa ca a dispus reanalizarea ofertelor primite finaliste in procesul de achizitie – F-18 SuperHornet, Saab Gripen si Dassault Rafale.

Surpriza a fost destul de mare deoarece, spun gurile rele, suedezul Gripen NG ar fi iesit la jumatate de pret comparativ cu rivalii sai, lucru ce le da de gandit autoritatilor din “tara cafelei”.

Aceleasi guri rele sustin ca brazilienii sunt incantati de faptul ca Saab este dispusa sa ofere un program de offset foarte bun, dar si transfer tehnologic, asta insemnand implicarea industriei locale in constructia Grifonilor.

In acest moment, procesul de achizite al avionului este suspendat, ca si in Romania, din cauza lipsei fondurilor, insa surse braziliene spun ca el va fi reluat in 2012, cand vor fi transmise noi cereri de oferte pentru cei 3 producatori.

Ca fapt divers, se estimeaza ca 36 de avioane nou-noute, complet inarmate si cu programe de pregatire pentru piloti si tehnicieni ar costa cam 7,5 miliarde de euro. Sunt insa sanse mari ca asta sa fie pretul pentru Rafale si F-18, Grifonii ajungand pe la 4 miliarde.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.