Home » Aviatie militara, featured

India a anulat programul MMRCA. Ce se intampla cu Rafale

14 April 2015 3 Comments

rafaleIndia a anulat programul Medium Multi-Role Combat Aircraft (MMRCA), cel in urma caruia urma sa achizitioneze 126 de avioane Dassault Rafale.

Oficialii de la New Delhi nu au renuntat insa la omnirolul francez, pe care il vor cumpara in cadrul unor acorduri specifice, goverment-to-goverment.

Ministrul indian al Apararii, Manohar Parrikar, anunta ca acordul pentru cumpararea a 36 de Rafale, anuntat de premierul Modi in timpul vizitei pe care a efectuat-o in Franta, va fi urmat de alte intelegeri similare.

“Modi a realizat cumpararea primelor 36 de avioane. Vor urma si alte acorduri, vom cumpara mai multe Rafale. Gheata a fost sparta acum”, a spus titularul portofoliului Apararii.

Aceste intelegeri goverment-to-goverment inseamna ca indienii si-au cam luat gandul de la asamblarea finala a Rafale la ei in tara, dar si de la cea mai mare parte a transferului tehnologic.

Pentru Franta inseamna un pret mai bun pentru avioane, mai multe locuri de munca pentru Dassault si subcontractori si, de ce nu, pastrarea tehnologiilor “sensibile”, pe care indienii doreau sa puna mana.

Prima livrare de Rafale in India este prevazuta peste doi ani si jumatate.

3 Comments »

 • Mig-21 LanceR said:

  Lol, francezii au reusit sa-i fenteze pe toti contracandidatii la programul MMRCA. Au castigat competitia cu promisiunea transferului de tehnologie, asta in dauna celorlalti si mai ales a americanilor care din start au refuzat sa faca asta, iar acum au scapat si fara transfer de tehnologie. Indienii sunt prosti, si-au jucat cartea foarte prost. In locul lor ii trimiteam pe francezi acasa, cu tot cu multirolul lor nevandut nicaieri si facem genul de contract gov-to-gov cu urmatorii de pe lista. Oricum, putem considera Rafale compromis, rusii il vor studia in amanunt cu prima ocazie, e mai bine ca nu s-au vandut av americane sau europene care sunt in dotarea mai multor tari.

  • LanceR said:

   Din cate am inteles, problema a fost mai mult una locala, in sensul ca India voia si mai vrea transfer tehnologic, dar nu-l poate integra in industria proprie, in speta HAL. Se vorbea la un moment dat ca avioanele care urmau sa fie produse in India erau de doua ori mai scumpe decat cele produse in Franta 🙂

   Cred ca de asta s-a luat decizia cumpararii direct din Franta, probabil ca vor mai lua o “transa” de 30-40 de bucati peste 2-3 ani, iar dupa ce le vor integra in IAF vor readuce in discutie licenta si transferul tehnologic.

 • Jap said:

  Incă o țeapă pe care au luato indienii cu rafale,indienii dacă sînt băieți deștepţi sa se apuce de clonat ca vecinii lor m-ai de la est.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.