Home » Aviatie militara, featured

Irakul nu poate folosi avioanele F-16 din cauza pilotilor nepregatiti

16 December 2014 4 Comments

f-16Irakul nu poate folosi avioanele F-16 Bk.52 noi-noute din cauza pilotilor, care-s slabi pregatiti. Primii dintre acestia se afla de ceva timp la pregatire, in Statele Unite, insa i-au cam deceptionat pe americani.

Potrivit unor informatii din presa de peste Ocean, Irakul vrea sa pregateasca 24 de piloti de F-16 in Statele Unite, acestia urmand a fi instructori pentru colegii din Baghdad la revenirea acasa.

Abilitatile lor au fost considerate nesatisfacatoare de americani, care le-au transmis ca au nevoie de mult mai multa pregatire in zbor pentru a putea incepe cursurile de instructori.

Ar fi nevoie, conform oficialilor Air Education and Training Command, ca fiecare pilot irakian aflat in pregatire sa acumuleze cel putin 500 de ore de zbor pe F-16 inainte de a putea spera la statutul de instructor. Dar pentru ca irakienii sunt destul de slabi, si nu e vorba de fizic, o estimare mai realista ar fi de 600 sau chiar 700 de ore de zbor per pilot.

Asta se traduce prin macar doi ani de pregatire intensiva, urmand ca abia apoi Irakul sa spere ca va avea primii instructori pe F-16.

4 Comments »

 • Jap said:

  Irachienii au mii de ore la activ pe miguri si nu pot zbura pe o conserva gringo?dar cei f-16,enterprise e ? Chiar i-au gasit de fraieri.

  • LanceR said:

   Aveau. Foarte probabil, pilotii experimentati au fost pensionati sau, de ce nu, chiar omorati in conflictele din ultima vreme.

 • Adi said:

  Irakienii sunt cunoscuti pentru coruptia endemica; in SUA nu au plecat pilotii cei mai buni sau mai bine pregatiti, ci cei “care trebuie”.

  Pentru a deveni instructor e o poveste complicata: in SUA instructor civil devii dupa vreo 120 de ore parca sau chiar mai repede, e stupid de putin; pe avioanele militare nu stiu exact, dar in Romania si alte tari din EU e nevoie de minim 300 de ore ca PIC plus toate calificarile suplimentare – instrument rating, multi-engine (cand e cazul), high performance aircraft (intra cam toate reactoarele si unele turboprop) etc. Deci 500 de ore e rezonabil pentru un pilot mediu, dar daca e nepotul tont al varului ministrului X trebuie sa mai pui si inca 100-200 de ore pe care trebuia sa le aibe inainte sa plece acolo.

  • LanceR said:

   Americanii spuneau ca un pilot de-al lor are in medie 500 de ore de zbor inainte de a incepe cursurile de instructor.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.