Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured

Iranienii ne explica ce (poate) face noul lor avion stealth

5 February 2013 2 Comments

q-313Iranul a facut ceva valuri in aviatia mondiala odata cu lansarea propriului avion de generatie 4++, Qaher F-313. Din pacate pentru ei, opiniile nu au fost deloc favorabile, cei mai multi specialisti banuind ca ne-a fost aratata o simpla macheta, si aia de proasta calitate.

Suparati pentru ca lumea nu crede in potentialul lor de a construi avioane smechere si invizibile, iranienii au replicat cu un comunicat in care demonteaza toate acuzatiile si explica ce poate face macheta aparatul de ultima generatie.

Avem asadar dupa cum urmeaza:

1. Cica gurile de admisie nu-s prea mici, cum zic imperialistii, ci sunt numai bune pentru a asigura un flux suficient de aer la motor, dar si pentru a fi cat se poate de stealth.

2. Avionul nu are nevoie de un ajutaj al motorului care sa iasa in spate pentru ca gazele fierbinti sunt amestecate cu aer rece adus de admisiile mici, dar eficiente, din fata. Asa ca motorul scoate cel mult o briza racoroasa, deci nu exista pericolul ca fuselajul sa fie afectat de gazele fierbinti.

3. Se folosesc materiale absorbante radar pe toata suprafata avionului. Nu stim care-s alea, dar e bine ca sunt.

4. Avionasul e destul de mic si seamana mai mult cu un ULM, dar iranienii zic ca poate sa care doua bombe de 650 de kile, mai multe bombite micute si ghidate prin laser sau, atentie, 6 rachete aer-aer. Totul in burtica pentru ca pe aripi nu exista puncte de acrosare.

5. Faptul ca cele doua derive sunt destul de mari e de bine, pentru ca avionasul este mult mai manevrabil. Si mai stealth, zicem noi.

6. Cupola cockpitului foarte mare e si ea stealth si ofera o vizibilitate maxima pilotului. Atunci cand n-o sa mai fie facuta din plexiglas semi-transparent.

7. Aripile si stabilizatoarele cu design unic in lume arata cat de smecheri sunt designerii din Iran si cat de imbecili sunt ceilalti.

8. Trenul de aterizare cu roti ce par de biciclera e inca o dovada ca aparatul e usurel si sprinten.

9. Sunt 8 display-uri analog in cockpit si mai multe ecrane LCD si cica ar fi loc de mai multe. Vazand pozele, eu as paria ca avionasul are si-un cd-player cu USB si o statie de amplificare. N-am vazut boxele inca.

10. Avionul iranian e atat de bun ca nu are nevoie de comenzi fly-by-wire, fiind suficiente batranele sisteme hidraulice.

Traducerea imi apartine si un amestec de declaratii oficiale si reactii ironice.

Textul original al reactiei iraniene este pe MehrNews

Poze cu aparatul stealth iranian puteti vedea accesand acest link.

2 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.