Home » Aviatie militara, featured

Israelul isi face propriul F-35

25 May 2017 5 Comments

Bine, recunosc ca titlul poate fi putin clickbait, dar ramaneti cu mine putin ca ceva-ceva e aici si poate imi dati dreptate.

Israelienii au anuntat recent ca, in 2020, vor primi un F-35 cu totul special, un avion pentru teste. Iar avionul in cauza va fi folosit pentru modernizarea flotei de 35 a IAF.

Cum, Israelul modernizeaza un avion nou-nout? Pai… da! Si nu-i o premiera pentru baieti, care intotdeauna au fost semi-independenti din punctul asta de vedere.

“Acest avion unic, care nu mai face parte dintr-un alt contract pentru F-35, ne va permite sa incepem munca pentru modernizarea capabilitatilor pentru ca acestea sa raspunda nevoilor noastre operationale”, a spus comandantul unui centru de teste al IAF, un anume lt-col Shlomy.

Avionul de teste va fi construit conform specificatiilor trimise de Israel care LM, iar dupa livrare va intra in sesiuni intensive de teste pentru ca industria locala sa poata incepe modificarea flotei de 35.

Israelul face asta din doua motive. In primul rand, asa au ajuns cei mai buni din lume la aviatie militare, constatand ca tehnica poate si trebuie sa fie imbunatatita pentru a fi utilizata cat mai bine. In al doilea rand, e semi-independenta de care va vorbeam si care ii face pe evrei sa nu isi doreasca sa depinda complet de SUA. Asa ca oamenii isi dezvolta armament, avionica etc., pe care le monteaza pe tehnica achizitionata.

Asta nu inseamna ca 35-ul e slab, ci ca Israelul lucreaza la o cale de a-l face mai bun pentru nevoile sale proprii si personale. Adica un 35 israelian va fi superior unui 35 american sau italian in teatrul israelian si in regulile de angajament israeliene, dar daca il scoti din mediul respectiv sunt sanse sa fie mai slab.

Ei, ce spuneti? A fost clickbait sau Israelul isi face propriul 35?

5 Comments »

 • Raptor said:

  De la inceput au vrut sa se implice in programul F-35 in ceea ce-i priveste flota lor de aparate dar nu le-a fost permis pana acum, poate pe motiv de Obama, poate din alte motive, dar uite ca acum au unda verde sa dezolte si sa puna pe el ce vor.
  Mie imi pare un compromis mult prea mare facut pentru evrei la numarul mic de aparate pe care doresc sa le achizitioneze (si acestea prin programul de ajutorare), mai ales la cat a costat si o sa mai coste programul F-35 pana la final.

  • Cezar said:

   Aceasta permisiune este date da administratia Obama, nu de Trump.

 • albert said:

  Israelul deja primeste F-35I Adir cu avionica proprie.Este explicabil cand o tara are drept strategie de aparare “cetatea asediata” si a dereglementarii relatiilor internationale.

 • Cezar said:

  Recent am citit un articol in presa in care finantistii israelieni s-au opus propunerii de construire al unui avion supersonic propriu, mentionand costurile ridicare care nu justifica cheltuiala, atata timp cat ei pot procura astfel de avioane de la aliati si le mai si pot modifica ei insasi, dupa cum doresc ei.

  Referitr la capabilitatile tehnice de produce avionul in cauza, se specifica ca Iasraelul a ajuns in punctul in care a se inhama singuri intr-un asemenea joc nu mai reprezinta niciun risc major sau mister, fiind perfect capabili de asa ceva! Babii reprezentau singurul impediment, nejustificandu-se costul ridicat al unei asemenea dezvoltari! Si vad ca inca nu au luat in calcul eventuali parteneri, pe modelul India vs Rusia cu PAK PA-ul šŸ™‚ ala al lor de nu le iese deloc. Aici sunt doua variante, zic eu…ori evreii au considerat ca nu se prea pot gasi doritori de asemenea parteneriate, ori au considerat prea riscant un asemenea proiect de colaborare pentru ei.

 • Adi said:

  Ce ar lua israelienii din F-35 si ce ar folosi din productia proprie? Nu de alta, dar fuselajul e partea cea mai nasoala la avionul ala, proiectat sa incapa si partea de VTOL care israelienilor nu le trebuie si care strica mult aerodinamica si incurca aranjamentul intern. Daca ar reproiecta fuselajul central si ar folosi avionica proprie, ar putea obtine un avion mai agil si mai manevrabil cu un cost mult mai bun decat daca l-ar face singuri de la cap la coada.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.