Mariana Dragescu, fost pilot in “Escadrila Alba”, a murit

mariana dragescuMariana Dragescu, fost pilot in “Escadrila Alba”, a murit duminica, 24 martie, la venerabila varsta de 100 de ani.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu, pe numele ei complet, a fost inaintata la gradul de comandor in retragere in data de 7 septembrie 2012, zi in care a si aniversat implinirea celor 100 de ani.

Ea a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obţinând al şaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale şi Aeriene, în funcţia de pilot, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.

A fost mobilizată şi, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită “Escadrila Albă”, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi. După campania din Crimeea a rămas singura femeie pilot româncă de pe Frontul de Vest.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Night-elf Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Night-elf
Guest

Dumnezeu s-o odihneasca! Am avut onoarea, acum vreo 5 ani, de a sta de vorba cu dumneaei cateva minute. Dupa jumatate de ora inca nu-mi revenisem din emotie. Respect!