Home » Aviatia Militara din Romania, Aviatie militara, featured, Istorie

Mariana Dragescu, fost pilot in “Escadrila Alba”, a murit

25 March 2013 One Comment

mariana dragescuMariana Dragescu, fost pilot in “Escadrila Alba”, a murit duminica, 24 martie, la venerabila varsta de 100 de ani.

Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu, pe numele ei complet, a fost inaintata la gradul de comandor in retragere in data de 7 septembrie 2012, zi in care a si aniversat implinirea celor 100 de ani.

Ea a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obţinând al şaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale şi Aeriene, în funcţia de pilot, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.

A fost mobilizată şi, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită “Escadrila Albă”, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi. După campania din Crimeea a rămas singura femeie pilot româncă de pe Frontul de Vest.

One Comment »

  • Night-elf said:

    Dumnezeu s-o odihneasca! Am avut onoarea, acum vreo 5 ani, de a sta de vorba cu dumneaei cateva minute. Dupa jumatate de ora inca nu-mi revenisem din emotie. Respect!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.