MiG-urile 21 croate vor fi reparate in Ucraina

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAvioanele MiG-21 ale Fortelor Aeriene Croate vor fi supuse reparatiilor capitale in Ucraina, la SE Odessa Aircraft Plant. Aerostarul a ramas pe dinafara in aceasta afacere.

Ministerul Apararii din Croatia a anuntat ca a selectat compania ucrainiana pentru a efectua lucrarile de reparatie capitala pentru un numar de 12 avioane MiG-21 bis.

“Ministerul Apararii a ales un contractor pentru programul de reparatie capitala a avioanelor MiG-21. Este vorba despre compania de stat ucrainiana pentru exportul si importul de tehnica militara, UKRSPECEXPORT”, se arata intr-un comunicat al croatilor.

Cum fosta tara iugoslava nu are decat 7 MiG-uri 21 bis in dotare, contractul prevede si achizitionarea altor cinci asemenea avioane si supunerea lor acelorasi lucrari.

Ucraina are deja 8 MiG-uri in conservare, “confiscate” yemenitilor care nu au mai putut sa-si plateasca lucrarile contractate.

Valoarea intelegerii dintre Croatia si Ucraina se ridica la 13,9 milioane de euro. Comparativ, Aerostarul a anuntat, in decursul discutiilor, ca solicita 18,6 milioane de euro pentru acest contract.

Totusi, partea romana mai are, cred, o sansa. Din comunicatul croatilor reiese clar ca aceasta intelegere vizeaza doar reparatia capitala a avioanelor si prelungirea resursei de zbor. Or croatii mai vor si modernizarea MiG-urilor dupa ce au constatat ca n-au bani de multirol, nici macar la mana a doua.

Foarte probabil, modernizarea va fi inclusa intr-un alt contract.

Foto: planewatcher.com

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of