Home » Aviatie civila, Constructii de aeronave, featured

Model 401, avionul experimental low cost si stealth?

12 October 2017 5 Comments

Scaled Composites, o subsidiara a celor de la Northrop Grumman, a prezentat recent Model 401, un avion experimental care se doreste a fi ieftin si stealth.

Dupa cum singuri se lauda, baietii au construit doua prototipuri identice, unul dintre acestea fiind dat la zbor. Avioanele sunt echipate cu motoare Pratt & Whitney JTD15D-5D, care permit atingerea unei viteze maxime de 0.6 Mach. Plafonul de serviciu este de 9.100 de metri.

Avionul acesta are o lungime de 11 metri si jumatate, aceasta fiind de altfel si anvergura. Greutatea lui este de 1.800 de kilograme, iar masa maxima la decolare este de 3.600 de kilograme.

Scaled sustine ca a lucrat cu/pentru un client in dezvoltarea acestor doua prototipuri, prin care isi doreste sa demonstreze “advanced, low-cost manufacturing techniques and to provide aircraft for research flight services to industry partners and the United States government”

Intelegeti voi ce vreti.

Ca design, pare o replica cu echipaj uman a dronei General Atomics Avenger.

5 Comments »

 • Liviu mustață said:

  Nu incerca și Incas.ul nostru într.o vreme să proiecteze un microbuz fighter ? Să tragă puțin cu ochiul aici ..

  • Liviu mustață said:

   Micro fighter.. autocorectul..

  • LanceR said:

   Ba da, au prezentat si ei niste desene facute intr-o noapte de inginerul ramas la schimbul trei 🙂

 • Raptor said:

  EU din prezentare si din cum arata rapandula inteleg ca vor sa demonstreze ca pot proiecta si realiza un aparat ieftin ca in schimb nu vad panarama asta de aparat sa fie dedicat la ceva anume. Este si va ramane un demonstrator din ciclul: uite ca si noi putem.
  La cum arata ai nr de Mach prezentat, cel mult sa tragi de el sa-l faci trainer, fara capabilitati de atac la sol, sau jucarie pentru bogati care nu mai vor sa-si riste fundul lor de milionari cu L39 sau Mirage 1, F5 si alte aparate vechi ci unul nou.

  • Raptor said:

   Si ideea care mi-a scapat in timpul commentului dar pe care mi-am amintit-o: e atat de stealth (producatorul o spune) incat daca inamicul il vede il lasa sa-si continue zborul pe motiv ca e mai scumpa racheta AA decat aparatul in sine cu munitie cu tot si cu banii folositi in antrenarea si pregatirea pilotului.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.