“Nepotul” MiG-ului 21, exportat de chinezi in Sudan

Daca va imaginati ca MiG-ul 21 este aproape istorie, aflati ca va inselati. “Nepotul” sau, construit in China, tocmai ce-a fost exportat in Sudan.

Statul african a preluat recent primele avioane FTC-2000, avioane de atac si antrenament avansat dezvoltate de chinezii de la Guizhou Aviation Industry Import/Export Company (GAIEC).

Ministerul Apararii de la Khartoum a anuntat ca o prima escadrila a fost dotata cu avioane FTC-2000, numai ca escadrilele sudaneze sunt putin diferite, avand in componenta numai 6 aparate 🙂

Acum hai sa vedem cine este acest FTC-2000 si de ce i-am spus “nepotul” lui 21. FTC-2000 Mountain Eagle este varianta de export a lui JL-9, un avion dezvoltat de GAIEC ca trainer de generatia V.

Practic, chinezii au luat un FT-7, varianta biloc a lui F-7, care este clona MiG-ului 21, si i-au schimbat fuselajul anterior, inclusiv cockpitul, si aripile.

“Noul” avion pastreaza fuselajul posterior al MiG-ului 21, celebra deriva de dimensiuni apreciabile, dar si motorul, instalatia hidraulica si majoritatea subansamblelor.

In esenta, FTC-2000 este un MiG-21 usor coafat, avion care, iata, are succes la export.

1
Leave a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

La ora actuală,Sudanul este o biluță din “Șiragul de Perle” al chinezilor. FTC-urile sînd doar ‘aperitivul’,să vedem cei la felul I,II și desert.