Home » Aviatie militara, featured

“Nepotul” MiG-ului 21, exportat de chinezi in Sudan

20 May 2018 One Comment

Daca va imaginati ca MiG-ul 21 este aproape istorie, aflati ca va inselati. “Nepotul” sau, construit in China, tocmai ce-a fost exportat in Sudan.

Statul african a preluat recent primele avioane FTC-2000, avioane de atac si antrenament avansat dezvoltate de chinezii de la Guizhou Aviation Industry Import/Export Company (GAIEC).

Ministerul Apararii de la Khartoum a anuntat ca o prima escadrila a fost dotata cu avioane FTC-2000, numai ca escadrilele sudaneze sunt putin diferite, avand in componenta numai 6 aparate 🙂

Acum hai sa vedem cine este acest FTC-2000 si de ce i-am spus “nepotul” lui 21. FTC-2000 Mountain Eagle este varianta de export a lui JL-9, un avion dezvoltat de GAIEC ca trainer de generatia V.

Practic, chinezii au luat un FT-7, varianta biloc a lui F-7, care este clona MiG-ului 21, si i-au schimbat fuselajul anterior, inclusiv cockpitul, si aripile.

“Noul” avion pastreaza fuselajul posterior al MiG-ului 21, celebra deriva de dimensiuni apreciabile, dar si motorul, instalatia hidraulica si majoritatea subansamblelor.

In esenta, FTC-2000 este un MiG-21 usor coafat, avion care, iata, are succes la export.

One Comment »

  • Jap said:

    La ora actuală,Sudanul este o biluță din “Șiragul de Perle” al chinezilor. FTC-urile sînd doar ‘aperitivul’,să vedem cei la felul I,II și desert.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.