Home » Analiza, Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured

Noutati despre “fabrica” Airbus de la Brasov: Intai comanda, apoi investitiile

9 July 2018 11 Comments

Foto: Airbus

Oficialii Airbus Helicopters au vorbit despre “fabrica” (a se citi linie de asamblare pentru elicopterele H215) de la Brasov si despre planurile pe care le au.

Discursul este unul simplu si, in ansamblu, corect de tipul “intai comanda si apoi venim cu investitiile.

Practic, oamenii anunta ca nu vor da drumul productiei de la Brasov/ Ghimbav pana cand nu vor primi o comanda ferma din partea statului roman. Iar aceasta comanda ferma trebuie sa fie de minim 16 elicoptere pentru a fi viabila pentru ei, potrivit lui Bruno Even, CEO Airbus Helicopters.

“Intai avem nevoie de un angajament, apoi vom veni cu investitiile”, a declarat acesta.

El a mai precizat ca aceasta facilitate din Romania, odata pornita, se va adresa pietei mondiale, nu doar celei nationale.

Foarte important mi se pare faptul ca, la nivel de discurs oficial, Airbus Helicopters a negat varianta vehiculata de jurnalistii francezi privind mutarea liniei de asamblare din Romania, precizand ca nu exista planuri in aceasta directie.

Bun, in esenta oamenii spun ceea ce am tot zis si eu pana acum, anume ca productia nu va fi demarata pana cand nu primesc o comanda ferma din partea statului roman, cel care, in teorie cel putin, ar fi direct interesat sa avem elicoptere Airbus asamblate la Ghimbav.

Am mai auzit povestea cu santajul si mi se pare subtire. Airbus Helicopters nu a venit la Ghimbav din senin. Oamenii au testat piata, au avut discutii cu oficialii si au primit angajamente. Asa au ales sa vina cu o facilitate in tara noastra.

Pretul, daca vreti sa ii spuneti asa, ar fi comanda din partea statului. Intr-un fel, e similar cu ce s-a intamplat la Dacia. Ganditi-va cum a ajutat statul roman producatorul de la Mioveni prin comenzi mari pentru Ministerul de Interne, de exemplu. Sunt investitii strategice care stabilizeaza o companie.

Acum mingea este in terenul statului. Daca vrem sa intram in clubul producatorilor de elicoptere, trebuie sa achitam nota. Daca nu vrem asta, lasam timpul sa treaca si vedem ce decide Airbus, probabil inchiderea proiectului.

11 Comments »

 • Ilie said:

  Comparatia cu Dacia nu prea merge – pai ce Renault n-a inceput treaba la Mioveni pana nu a venit Ministerul de Interne sa dea comanda? Renault a venit la Mioveni de cu SuperNova, Solentza si ulterior cu ce au batut ei moneda la inceput – masina de 5000 EUR – adica Logan – ca n-a fost 5000, ca la inceput romanu` zicea ca ploua in masina cu galeata, ca car ca mar e alta poveste.
  Ceea ce face Airbus e santaj. Sa-si mute panourile sandwich de la hala pompos denumita fabrica in Indonezia unde au asamblat SuperPuma. Poate mai doresc ei, Si poate e mana de lucru mai ieftina daca tot vor sa se bata pe segmentul low-cost.

 • Petre said:

  Eu sunt perfect de acord, unu’ prin zona nu mai “ansambleaza” fabrica nimeni elicoptere, doi resursa umana va fi un de top,trei cele saisprezece isi gasesc cu usurinta loc la MAI si de ce nu sa facem garda de coasta cu elicoptere de salvare ?!
  Iarasi putirinta aia e problema.
  Ce daca vor comenzi inainte ?

 • nlg said:

  Daca ne uitam un pic in trecutul nu foarte indepartat vom gasi declaratii ale oficialitatilor franceze in care spuneau ca au ei comenzi, daca vor fi si de la statul roman atunci acestea vor fi un bonus. Povesti.
  A veni componentele frumos impachetate cu trenul si aici sa le puna cap la cap dupa schema data, o face oricine aproape. Asta nu-i tehnologie si nici know how.

  • LanceR said:

   Imi dati un exemplu de declaratie a francezilor?

   • nlg said:

    “La finalul lunii octombrie vom primi in fabrica elicoptere finlandeze, de la politia de frontiera, pe care le vom moderniza si le vom aduce la zi de la modelul Super Puma la standardul modelului H215. Asta inseamna un nou pilot automat si ultima versiune de echipamente de avionica. E important pentru noi sa aratam ca putem executa operatii complexe si modernizari in fabrica de la Brasov”, a mai spus Serge Durand, directorul Airbus Helicopters Romania.

    “Poate fi un prim contract, de cinci elicoptere pe an pentru Romania, iar celelalte zece elicoptere pe an (din capacitatea uzinei, n.r.) vor fi acoperite de piata de export”, a explicat Michalon.

    https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21831553-video-airbus-helicopters-dori-prima-mare-comanda-elicoptere-romaniei-ajunga-airbus-fabrica-brasov-semn-loialitate-logica.htm

   • LanceR said:

    Bun, numai ca declaratia aia nu se refera la facilitatea de asamblare. AH si IAR au mai modernizat elicoptere Puma si Super Puma de-a lungul anilor si contractele alea nu prea au legatura cu vanzarea de aparate noi.

    • nlg said:

     Aia cu modernizarea trebuia sa arate ca se intampla ceva in noua hala (lasa vechea IAR si ce colaborari mai are).
     Iar a doua declaratie ma duce cu gandul ca dam noi sau nu alea 5 comenzi dar ei au 10 sa umple capacitatea de productie. Sa vina ei cu alea 10 si sa mearga asa pana dam noi comanda de 5.

 • Jap said:

  Păi,LanceRe sîntem deja în clubul producătorilor de elicoptere,dacă nu știai,fabricăm IAR puma Socat. Dacă vreo dată vrem să aderăm la Califatul Islamic European,păi cam ar trebui să dăm comanda de vreo 22 de bucăți pt început. Uitațivă la bozgori și la mărgineni,au plătit tainul la Airbuistan,noi mai așteptăm,poate se desființează mUE. Nu degeaba a venit Macrou cu babeta lui nemuritoare pe la Bucale,de a bătut șaua să priceapă iapa: Vreți în Califat,dați comanda!

  • LanceR said:

   Nu, nu fabricam Puma SOCAT. Am fabricat in ultimii ani trei Puma Naval si atat. Restul sunt modernizari ale celulelor deja fabricate.

 • Cezar said:

  Mdaaaa…sa zicem ca tine, desi am altya parere. Doua aspecte merita enumerate, anume:

  -Daca facem asta trebuie impus prin contract ca vor vinde, nu e treaba noastra cum si cui, si altora elicopterele alea, ca nu vor muta productia minim 30 de ani din Romania si ca nu vor redirectiona eventualele contracte catre alte filiale ale Airbus, sau catre alte modele fabricata in alte parti.

  -in caz de nu se vinde modelul asta in alta parte, Airbus isi ia angajamentul ca va asambla alt model la Ghimbav, unul care are cautare pe pietele internationale.

  Iar in caz de nu isi tin promisiunile, sa fie penalizati drastic prin contract, punand, eventual, gaj pe fabrica sau chiar oferirea licentei complete, inclusiv a motoarelor catre IAR, Turbomecanica si alti operatori de stat, pe modelul produs la noi.

  Daca am invatat ceva la la francezi, ca si de la italieni, e ca nu trebuie sa ai incredere mai mare in ei decat suspiciuni. Se schimba ca vremea si mint mai mult ca PSD-ul!!!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.