Home » Aviatie militara, featured

Nu pentru revitalizarea MiG-urilor 29

17 March 2017 8 Comments

Daca sunteti interesati de aviatia militara, ati auzit desigur despre zvonul care circula de mai bine de un an despre o presupusa revitalizare a avioanelor MiG-29 de la Kogalniceanu pentru a forma o noua escadrila de supersonice.

In caz ca nu stiti, reiau pe scurt. La inceputul anilor 2000, Romania a scos din serviciu MiG-ul 29. Avioanele, in jur de 18 daca nu ma insel foarte tare, au fost parcate pe platformele defunctei Baze 57 Aeriana de la Mihail Kogalniceanu si, practic, lasate sa rugineasca. De-a lungul anilor au aparut informatii diverse despre vanzarea unor componente de 29 catre terti, in special motoarele.

Ei bine, despre aceste avioane neutilizate de vreo 15 ani se spunea ca ar urma sa fie reparate si modernizate undeva prin Ucraina pentru a forma o escadrila. Am spus de la inceput ca este o prostie lipsita de logica financiara, iar ministrul Apararii pare sa fie in asentimentul meu.

“Mă îndoiesc că o astfel de soluție va fi una de viitor. Dacă nu greșesc, există câteva astfel de aparate încă în dotare, dar care sunt nefuncționale, sunt la conservare. Nu le luăm în calcul în acest moment la revitalizare. Ar însemna să ai 12-15 avioane de un tip, 15 de alt tip. Costurile de mentenanță și de operaționalizare ar fi extrem de scumpe, și de folosire a lor, deci nu putem să le luăm în calcul în acest moment. O decizie în acest sens va fi luată în cadrul ministerului, în cursul acestui an”, a spus ministrul Apararii atunci cand a fost intrebat despre revitalizarea MiG-ului 29.

Daca, si aici e un mare daca, ar exista pe undeva, ascunsi bine, bani pentru acest proiect de refacere a escadrilei de 29, mult mai bine ar fi folositi pentru a cumpara o noua escadrila, a treia sau a patra, de F-16, chiar si second. Pentru ca de la peste 30 de avioane cat de cat moderne in sus poti vorbi despre o Forta Aeriana si nu doar despre o Politie Aeriana.

In momentul asta nu sper decat ca factorii de decizie, oricare ar fi ei, sa semneze pana la urma pentru a doua escadrila de F-16 si apoi sa mai vedem. Dar e important sa stim ca vine si a doua escadrila cat mai repede.

8 Comments »

 • Jap said:

  Da,pt modernizarea Mig29 și Nu pt f16 luate de la remat.

 • Cezar said:

  Opinia mea a fost de la bun inceput ca MIG 29 ar fi doar o ciorba reancalzita….si acra pe deasupra!

  No way! 🙂

  • Obi said:

   Bine ca au modernizat mig 21 si au lasat sa rugineasca mig 29, destepti baieti!!!

   • LanceR said:

    Intre a moderniza si a folosi 100 de avioane a caror mentenanta era integrata in industria nationala si a moderniza 18 avioane pentru care era nevoie de suport strain, zic ca au fost isteti.

 • Jap said:

  Ar fi fost o tigaie de cartofi prăjiţi,cu ochiuri,salată și varză murată,Cezar-san.

 • zaelu said:

  Mig-urile 29 ar fi bine macar sa le conserve mai bine. Ca nu se stie cind o sa fie bani sau timp sa le reconditioneze la nivel de avioane de airshow. Dupa 50 de ani toti regretam ca nu putem sa vedem airshow-uri cu avioanele care au fost in dotarea Romaniei din cauza ca unii nu au vazut mai mult de virful pantofilor…

  Ca avioane operationale… Mig-29 nu numai ca are problemele amintite in articol dar avionica si armamentul nu sint compatibile NATO… iar de la Ukrainieni sigur nu ar fi aduse reconditionate la standard NATO…

 • Bogdan oarecare said:

  Noi suntem poporul in a carui aviatie MiGul 29 nu si-a gasit niciodata locul. Cand a venit nou au fost luminati care au scos migul 21 in fata din toate punctele de vedere. Cand a venit vremea modernizarii, eu fost putin ca erau doar 18. Acuma cand am ajuns la nivelul sa ne mancam de sub unghii ca sa cumparam 12 avioane la mana a treia, alea 18 sunt vechi si sunt rusesti. Desi avionica de pe sniper era similara cu cea de pe Ful 16 de-l luam acuma. Sunt curios cati dintre cei care sustin asa mult Viperul la mana a treia, cunosc putin situatia disponibilitatii lui acum dupa 6 luni de cand a venit. Cati cunosc cam ce probleme pune un 29 la mentenanta vs un F16. Dar ma bucur ca va dati cu parerea. Va fac cadou o punga de seminte sa le spargeti in fata scarii ca sa mai aveti idei.

  • LanceR said:

   Salut, Bogdan, mersi de comentariu.
   Daca vrei sa fii sincer cu tine si cu noi, trebuie sa admiti ca din afara sistemului nu avem de unde sa stim care este disponibilitatea F-ului. Stii foarte bine ca la noi informatiile astea sunt secret de stat.
   In continuare, daca vrei sa ne faci tu o comparatie corecta, poti sa pui in balanta disponibilitatea la zbor pe care o avea 29 dupa 1995, sa zicem, si sa ne spui cam cum sta fata de disponibilitatea de acum a F-urilor. Nici nu e nevoie de cifre, doar o comparatie generala.
   In privinta avionicii “similara” de pe Sniper, vreau sa-ti amintesc ca si avionica de pe LanceR e tot similara cu cea de pe F, dar pilotii care au trecut de pe 21 pe 16 zic ca-i cu totul si cu totul diferit.

   Eu accept bucuros punga de seminte daca si tu accepti ca atunci cand mai citesti aici lucruri cu care nu esti de acord, sa le dezbatem argumentat.

   Ba chiar iti si propun, daca vrei, sa scriem un material comparativ Sniper vs F-16 MLU in care sa vorbim inclusiv despre capabilitati, avionica, disponibilitate, costuri de operare si asa mai departe. Oricand doresti putem lua legatura pentru asta sau pentru orice altceva.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.