Home » Aviatie militara, featured

Polonia vrea inca 32 de avioane de lupta. Tot noi

29 November 2017 4 Comments

Foto: Filip Modrzejewski

Polonia se pregateste de o noua achizitie importanta, vizate fiind din nou avioanele de lupta. Doua escadrile de avioane noi, 32 de bucati, ar urma sa intre in viitorul contract.

Ministerul Apararii de la Varsovia a dat startul programului “Harpia”, care ar trebui sa “mareasca abilitatea Fortelor Aeriene de a efectua misiuni ofensive si defensive, dar si de a sustine operatiunle de la sol, de pe mare si pe cele speciale”.

Una dintre solicitarile polonezilor pentru noul avion este aceea de a fi capabil sa execute misiuni de razboi electronic.

Constructorii interesati de licitatie trebuie sa isi trimita intentiile pana in data de 18 decembrie, urmand ca apoi numai cei selectati de minister sa primeasca RfI-uri.

Intentia Varsoviei este de a avea cel putin doua escadrile de avioane noi care sa inlocuiasca in serviciu batranele MiG-29 si Su-22.

Se pare ca marele favorit ar fi F-16 Viper, care vine cu avantajul integrarii in flota deja existenta de F-16. Ar mai putea intra in cursa Eurofighter Typhoon, Gripen E/F si F/A-18 Super Hornet.

4 Comments »

 • Jap said:

  O să ia f35. F16 e deja depășit pt zilele noastre.

  • Pawlyk said:

   Iar ai citit tu in globul de cristal? Cele mai mari sanse le are F-16, stii tu, depasitul ala de face de ras pasaroii estici. Sa inlocuiesti Su-22 cu F-35 e de domeniul SF sau doar daca te da petrolul afara din tara. F-35 il vor lua ca inlocuitor F-16 cand o sa-i vina timpul, mai e foarte mult pana atunci. Intre timp, depasitul de F-16 isi face treaba perfect pt juma de glob, formeaza sira spinarii a multor Forte Aeriene inclusiv SUA. Dar deh, globul lu’ matale stie mai bine.

 • psycho said:

  pai erau dezamagiti de contractul precedent cu f16…ca costa,ca nu zboara,etc.

  • LanceR said:

   Nu are legatura cu precedentul contract. Noile avioane ar trebui sa inlocuiasca Su-22 si MiG-29, la care vor renunta polonezii peste vreo 10 ani.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.