Home » Aviatie militara, featured

Portugalia a retras din serviciu avioanele Alpha Jet

25 January 2018 3 Comments

Foto: Wiki

Fortele Aeriene Portugheze au scos oficial din serviciu avioanele de antrenament avansat Dassault/ Dornier Alpha Jet.

Aproape un sfert de secol au folosit portughezii avioanele de antrenament primite din Germania, ultimele fiind retrase de la Baza Aeriana 11 Beja.

In total, Portugalia a primit de la nemti 50 de Alpha Jet ca plata pentru inchirierea Bazei Aeriene Beja. Aici e o poveste draguta. Pentru ca la ei aveau limitari severe in privinta spatiului aerian, nemtii din vestul democratic au ajuns la un acord cu Portugalia pentru a construi si utiliza Baza Aeriana Beja.

Din 1964 si pana in 1993 au stat nemtii la Beja, acolo unde aveau escadrile destinate pregatirii pilotilor. La plecare, au lasat Portugaliei 50 de bucati de Alpha Jet, 40 fiind utilizate la zbor, iar 10 fiind canibalizate pentru piese.

Lipsa mentenantei si-a spus insa cuvantul si, 25 de ani mai tarziu, undeva la 10-15 Alpha Jet mai erau operationale, astfel ca s-a decis retragerea avioanelor.

Cele 40 de aeronave au adunat peste 53 de mii de ore de zbor si au ajutat la formarea a 170 de piloti.

De acum, antrenamentul avansat al pilotilor militari portughezi va fi facut in Statele Unite.

3 Comments »

 • Raptor said:

  Deci raman si fara astea.
  Cum renunta la F-16 (bine ca au prosti sa le cumpere) si Alpha Jet, iar pregatirea o vor face in US, vad o portugalie fara forte aeriene in nu foarte mult timp deoarece multiroalele moderne costa mai mult decat si-ar permite portughezii. Pe scurt situatia la ei va fi sumbra la fortele aeriene: 4 bucati pentru politie aeriana in cazul optimist, iar in cazul pesimist misiune NATO de politie aeriana.
  Nici celelalte categorii de forte nu o duc prea bine, armament vechi si in numere simbolice.

  Daca am avea diplomati ar merge sa incercam vanzarea celor 12 bucati de F-16 gata modernizate pe care le cunosc foaaaarte bine portughezii.

 • psycho said:

  O oportunitate pentru noi.

 • Mihai T. said:

  Foarte bun articolul, duce spre concluzii clare cu privire la suprematia SUA si dependenta altor tari, precum iara ca si PT, nu numai RO. Din comentarii reiese si o oportunitate de afaceri pentru RO. Foarte amuzant.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.